Vermindert veganistische voeding overgangsklachten?

Er worden steeds meer gezondheidsvoordelen ontdekt van een veganistisch voedingspatroon. Volgens sommige Amerikaanse onderzoekers zou er daar nu eentje bijkomen. Vrouwen in de overgang zouden met een veganistisch voedingspatroon namelijk hun klachten kunnen doen verdwijnen. Klopt dat?

Waar komt dit nieuws vandaan?

De website Scientias vermeldde op 18 november dat bij een veganistisch voedingspatroon het microbioom in de darmen verandert. Daardoor zouden binnen de 12 weken menopauzale klachten, zoals nachtzweten en opvliegers, bijna volledig verdwijnen (1).

Wat hield het onderzoek in?

Amerikaanse onderzoekers gingen na of voedingsaanpassingen een invloed kunnen hebben op de symptomen die voorkomen rond de menopauze (2). Opvliegers en zweten zijn hinderlijke klachten, die rond de menopauze de levenskwaliteit van vrouwen ernstig kunnen beïnvloeden.

  • De onderzoekers selecteerden 84 vrouwen met dagelijks matige tot ernstige opvliegers.
  • De helft van de vrouwen kreeg een veganistisch voedingspatroon, de andere helft volgde het gebruikelijk voedingspatroon.
  • Tijdens de opvolging van 12 weken werden de frequentie en de ernst van de opvliegers geregistreerd in een mobiele applicatie: de deelnemers hielden bij in een app wanneer ze een opvlieger hadden.
  • De wetenschappers onderzochten bij 11 vrouwen uit de groep met een veganistisch voedingspatroon stoelgangsstalen om de samenstelling van de darmbacteriën in kaart te brengen. Dat gebeurde zowel bij de start als op het einde van de studie.
    • In deze subgroep hadden de vrouwen maar liefst 95% minder opvliegers.
    • Ook veranderde de samenstelling van darmbacteriën in de stoelgangsstalen.

De onderzoekers besloten dat veranderingen in voedingspatroon en in darmbacteriën mogelijk mee het aantal opvliegers tijdens de menopauze kunnen verminderen

 

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Bij het onderzoek maken we ons een aantal bedenkingen:

  • Deze studie vertrok van 1.662 vrouwen, waarvan er 361 geselecteerd werden. Vervolgens gingen de onderzoekers verder met 84 deelnemers, en eindigen met 71 deelnemers. Tot slot trokken ze conclusies op basis van stoelgangonderzoek bij 11 vrouwen. Uiteindelijk ging het dus om kleine aantallen.
  • De samenstelling van darmbacteriën bleef grotendeels dezelfde, er waren slechts enkele beperkte veranderingen. Toch focussen de onderzoekers precies daarop.
  • Dat de overgangsklachten verminderden onder invloed van het voedingspatroon, heeft waarschijnlijk te maken met wat de vrouwen kregen voorgeschoteld: dagelijks 86 gram gekookte sojabonen.
    • Sojabonen zijn rijk aan isoflavonoïden, die een oestrogeenwerking hebben. Daarvan weten we uit een overzichtsstudie dat deze fyto-oestrogenen een licht gunstig effect kunnen hebben op typische menopauzeklachten, waaronder opvliegers en vaginale droogte (3).
    • Deze Amerikaanse studie focust op de rol van bacteriën bij de verklaring van de resultaten, terwijl het waarschijnlijk gaat over een effect van sojabonen.

Deze studie maakt mooi deel uit van wat darmspecialist Danny De Looze correct omschrijft als rommel (4). Ondanks de enorme wetenschappelijke belangstelling en het vele onderzoek naar effecten van probiotica op de darmflora van de voorbije jaren, hebben bitter weinig van die middelen tot op heden overtuigend bewijs geleverd van enig therapeutisch effect op de gezondheid.

Conclusie

Een Amerikaanse studie suggereert dat veganistische voeding menopauzeklachten vermindert omdat de samenstelling van de darmbacteriën zou wijzigen. In werkelijkheid waren de wijzigingen in de darmflora zeer beperkt, en kregen de vrouwen een dieet voorgeschoteld met 86 gram gekookte sojabonen per dag. Van sojabonen is bekend dat ze een gunstige invloed kunnen hebben op klachten als opvliegers. Het resultaat kan dus even goed verklaard worden door de sojabonen.