TikTok raadt rauwe melk onterecht aan

De nieuwste gezondheidshype op TikTok stimuleert je om rauwe melk, dus rechtstreeks afkomstig van een dier, te drinken, omdat je zo veel meer vitamines zou binnenkrijgen. Tom Parker Bowles, zoon van koningin Camilla van Groot-Brittannië, is alvast fan omwille van zogenaamde gezondheidsvoordelen.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Rauwe melk is melk vers van een koe, geit of ander dier. Zonder enige bewerking. Het blijkt een nieuwe hype op TikTok, waarbij gebruikers allerlei gezondheidsvoordelen toeschrijven aan rauwe melk. Ook de krant Het Nieuwsblad van 16 januari brengt een artikel over rauwe melk (1).

Wat is het verschil met gewone melk uit de supermarkt?

Rauwe melk heeft geen pasteurisatie, homogenisering of standaardisatie ondergaan. Dat betekent dat het nog steeds de meeste nuttige voedingsstoffen bevat.
Gewone melk, die je in de supermarkt koopt, heeft een aantal bewerkingen ondergaan, waaronder pasteuriseren, om mogelijke ziekteverwekkers te elimineren. Die bewerkingen maken melkproducten eigenlijk veiliger.

Onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van rauwe melk

Canadese onderzoekers deden een literatuurstudie over de gezondheidsrisico’s (2).

  • Ze zochten naar studies die het voorkomen van gezondheidsproblemen beschreven na het drinken van gepasteuriseerde en niet-gepasteuriseerde of rauwe melkproducten.
  • Ze vonden in totaal 32 uitbraken van infecties door ziekteverwekkers in de melk, tussen 2007 en 2020. Daarvan waren 20 met rauwe en 12 met gepasteuriseerde melkproducten.
  • Het risico om ziek te worden, is dus duidelijk groter met rauwe melkproducten.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Bij de interpretatie van de gegevens is het belangrijk om te weten dat gepasteuriseerde melkproducten veel meer gebruikt worden dan rauwe melkproducten. Het risico op infecties is bij rauwe melkproducten in verhouding dus een stuk groter.

Het pasteuriseren van melk heeft een invloed op de samenstelling (3). Gepasteuriseerde melk bevat minder vitamine B12, B1, E en foliumzuur, maar meer vitamine A. Pasteuriseren heeft geen effect op vitamine B6.

Een mogelijk gezondheidsvoordeel van rauwe melk zou een bescherming kunnen zijn tegen allergieën, maar dat is geen zekerheid. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen raadt aan om rauwe melk eerst te koken voor je het gebruikt (4).

Dat Tom Parker Bowles voorstander is van rauwe melk, is zijn persoonlijke keuze, maar het lijkt wat misplaatst om het aan te prijzen op TikTok. Minder onschuldig is dat ook diëtist Michael Sels rauwe melk aanbeveelt, omdat aanwezige bacteriën gunstig zouden zijn voor het darmmicrobioom.

  • Het kan mensen aanzetten om rauwe melk te drinken, omwille van een idee dat recentelijk door een specialist omschreven werd als grotendeels wetenschappelijk onbewezen (5).
  • Er is zeer weinig onderzoek naar de invloed van rauwe melk op onze darmbacteriën.

Conclusie

Er zijn weinig tot geen redenen om rauwe melk en rauwe melkproducten te gebruiken voor je gezondheid. Rauwe melk bevat voor een aantal substanties, o.a. vitamine B12, wel hogere waarden, maar verder heeft deze ongekookte melk geen duidelijke voordelen voor de gezondheid. Je kan er wel ziek van worden, want rauwe melk kan bacteriën bevatten die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. 

Beweringen over een zekere bescherming tegen allergieën of een verbetering van het microbioom zijn onvoldoende onderbouwd. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen raadt aan om rauwe melk eerst te koken.

Waarom verdraagt een groot deel van de volwassen wereldpopulatie geen melk?

Lees hier het antwoord