Helpt vitamine C bij een verkoudheid?

In de winter gaan producten met vitamine C, om gesnotter te voorkomen of te bestrijden, vlotjes over de toonbank. Gewoonlijk zijn ze verwerkt in zuigtabletjes of pijnstillers. Helpen ze ook?

Waar komt dit nieuws vandaan?

Sinds Nobelprijswinnaar Linus Pauling in de jaren 70 verkondigde dat vitamine C tegen diverse aandoeningen, waaronder verkoudheid, beschermt, zijn zuig- en andere tabletjes met de vitamine booming business. Ze worden zowel verkocht om verkoudheden te voorkomen als om ze te bestrijden.

Sinds Pauling hebben diverse wetenschappers zich opnieuw over de kwestie gebogen. In een overzichtsstudie van Cochrane verzamelden onderzoekers 29 studies die de preventieve werking van vitamine C vergeleken met placebo (1). 

 • In totaal namen zo’n 11.000 volwassen en kinderen deel aan de geselecteerde studies. 
 • De resultaten zijn twijfelachtig: de vitamine zou amper effect hebben bij de meeste mensen
  • Een verkoudheid kan niet voorkomen worden, maar duurt hooguit een halve dag korter. In plaats van 7 dagen niezen en snotteren, ben je er na 6,5 dagen vanaf. 
  • Om dergelijk effect te bereiken, moet je gedurende meerdere jaren dagelijks hoge doses vitamine C innemen. 
  • Een uitzondering vormen intensieve sporters, zoals marathonlopers en soldaten op oefening. Wanneer zij in de weken voorafgaand aan de extreme fysieke inspanning extra vitamine C innemen, blijkt hun risico op een verkoudheid tot de helft te verminderen. 
  • Voor wie al verkouden is, hebben supplementen met vitamine C geen enkel effect.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Een mens heeft dagelijks gemiddeld 100 mg vitamine C nodig. In normale omstandigheden hebben we daar zelden of nooit gebrek aan, want de vitamine zit niet alleen in citrusvruchten, maar wordt ook als conserveermiddel gebruikt. 

Sommige mensen zweren bij tot 1000 mg vitamine C extra per dag om hun weerstand tegen verkoudheden en andere ongemakken op te krikken. 

 • Dat is vrijwel zinloos, tenzij je een extreme sportinspanning op het oog hebt.2
 • Gelukkig hebben dergelijke hoge doseringen amper nevenwerkingen: een overschot aan deze wateroplosbare vitamine plas je uit. Soms kunnen diarree, buikkrampen en misselijkheid optreden. Er is ook een verhoogd risico op vorming van nierstenen.

Conclusie

Extra vitamine C innemen om een verkoudheid te voorkomen, heeft geen zin. Daarover bestaat grondig onderzoek. Enkel in geval van extreme sportinspanningen, zoals een marathon, zou de vitamine het risico op gesnotter kunnen verminderen.