Periodiek vasten legt weinig gewicht in de schaal om af te vallen

Een regime van 'time-restricted eating' in combinatie met dagelijkse calorierestrictie is niet gunstiger dan calorierestrictie alleen.

Wie obesitas heeft krijgt doorgaans de raad af te vallen met een caloriebeperkt dieet. Helaas zijn de resultaten daarvan eerder bedroevend en is het gewichtsverlies vasthouden vaak moeilijk. Daarom zoeken onderzoekers naar andere manieren om af te vallen.

Chinese onderzoekers wezen 139 patiënten met een BMI van 28 tot 45 willekeurig toe aan een traject van louter caloriebeperking of aan een van caloriebeperking in combinatie met ‘time restricted eating’, een vorm van intermittent fasting of periodiek vasten, waarbij ze alleen mochten eten tussen 8 uur ‘s ochtends en 16 uur ’s middags.

Gedurende 12 maanden kregen alle deelnemers de opdracht een caloriebeperkt dieet te volgen dat bestond uit 1500 tot 1800 kcal per dag voor mannen en 1200 tot 1500 kcal per dag voor vrouwen. Een jaar later analyseerden de onderzoekers het lichaamsgewicht, de tailleomtrek, de body-mass index (BMI), de hoeveelheid lichaamsvet en de metabole risicofactoren van alle proefpersonen ten opzichte van de uitgangswaarden aan het begin van de studie.

Uit de vergelijking bleek dat het gemiddelde gewichtsverlies 6,3 kilogram bedroeg in de eerste groep en 8 kilogram in de intermitttent fasting groep. Na een jaar was dit verschil in gewichtsverlies te klein om significant te zijn. De resultaten van de andere parameters -tailleomtrek, BMI, lichaamsvet, vetvrije massa, bloeddruk en metabole risicofactoren -kwamen overeen met het beperkte verschil in gewichtsverlies.

De onderzoekers concludeerden dat een regime van time restricted eating in combinatie met dagelijkse calorierestrictie niet gunstiger uitdraait voor patiënten met obesitas dan calorierestrictie alleen.