Voeding
Koekjesfabrikant strijdt mee tegen obesitas
De voedingsindustrie wil kinderen beter beschermen tegen de gevolgen van reclame voor ongezonde voeding. Dat doet ze op eigen initiatief en naar eigen zeggen efficiënter dan de overheid. Experts zijn niet overtuigd.
Nieuwe zeeftechniek levert lekkerder alcoholvrij bier
Alcoholvrij bier scoort nog altijd niet goed in smaakproeven. Een Delftse techniek wil daar verandering in brengen.
Smaken verschillen, afhankelijk van je afkomst
Aziaten kunnen de bittere smaak van broccoli, spruitjes en pure chocolade beter proeven dan westerlingen. Volgens nieuw onderzoek komt dat door een verschil in het aantal smaakpapillen op het puntje van de tong.
Als de koekjesfabrikant strijdt tegen obesitas
De voedingsindustrie wil kinderen beter beschermen tegen de gevolgen van reclame voor ongezonde voeding. Dat doet ze op eigen initiatief en naar eigen zeggen efficiënter dan de overheid. Experts zijn niet overtuigd. ‘Je vertrouwt een autobouwer toch ook niet ons mobiliteitsbeleid toe?’
Droogtetolerante druiven kunnen wijnproductie redden
De toenemende periodes van droogte, kans op hittegolven en watertekorten bedreigen de wijngaarden in het Middellandse Zeegebied. Volgens Amerikaanse onderzoekers komt dat doordat de selectie van wijndruiven te veel gericht is op smaak.
Amerikanen keuren gg-varken goed voor consumptie en orgaandonatie
De Amerikaanse voedsel-en medicijnenautoriteit (FDA) heeft voor het eerst een genetisch gemodificeerd varken geschikt bevonden voor zowel consumptie als biomedische doelen.
Waarom champagne en oesters zo goed samengaan
Gebruikelijk tijdens de feestdagen: champagne met oesters. Deense onderzoekers vonden een verklaring waarom die combinatie zo hemels lekker is.
FoodUnfolded® en Eos Tracé kondigen een nieuwe samenwerking aan
Omdat zowel Eos Tracé als FoodUnfolded® ervan overtuigd zijn dat een goede kennis van ons voedsel en de oorsprong ervan een grote invloed kan hebben op onze voedingskeuzes, werd het tijd om de krachten te bundelen.
Varkens met extra tepels en andere superbeesten
Een 14-jarige melkkoe uit Peer produceerde al 145.000 liter melk. Dat zijn zo'n zeven volle tankwagens. Ook andere landbouwdieren gaan tot het uiterste. Fijn voor onze portemonnee, maar niet altijd voor de dieren.
Een kortstondig veganistisch dieet verlaagt immuuncellen in het bloed
Je bent wat je eet; een plant of een dier. Een wereld van verschil. Zo blijkt nu ook uit recent Duits onderzoek. Vier weken veganistisch eten verlaagt de hoeveelheid neutrofielen, monocyten en trombocyten in het bloed. Dit kan verklaren waarom een veganistisch dieet de ontsteking kan verminderen in aandoeningen zoals rheumatoïde arthritis.
Geven rundvlees en volle zuivel de (kleuter)weerstand een boost?
Geef jonge kinderen die vaak last hebben van luchtweginfecties rundvlees en volle zuivel, adviseert de Nederlandse kinderarts Ellen van der Gaag. Het bewijs voor het nut daarvan is zwak.
Wilde genen sterken koffie tegen klimaatsverandering
In de wouden van Oeganda troffen onderzoekers verschillende nog onbekende koffievariëteiten aan. Een aantal blijkt goed bestand tegen droogte, een eigenschap die de koffieteelt mogelijk kan wapenen tegen de impact van een veranderend klimaat.
Zijn wortelen écht goed voor je ogen?
Ga je van wortelen écht beter zien?
Werkt het 16:8-dieet dan toch niet?
Vastendiëten zijn tegenwoordig een echte hype. Vooral het 16:8-dieet, waarbij je slechts gedurende 8 uur mag eten, is populair. In boeken wordt het aangeprezen als een gemakkelijke manier om van die overtollige kilo’s af te geraken. Onterecht, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Wie is gebaat bij een burgerban?
Binnenkort mag een vleesvervanger misschien niet langer ‘worst’ of ‘steak’ heten, omdat dat ‘misleidend’ zou zijn. Het is ironisch dat die bezorgdheid komt van een sector die zelf niet vies is van een beetje misleiding, vindt Eos-redacteur Dieter De Cleene.
Superfoods die niet in de wc-pot verdwijnen
Microalgen zijn voor velen de nieuwe generatie superfoods: ó zo gezond, maar helaas geven ze hun voedingsstoffen niet zomaar vrij. Met een nieuwe techniek breken we de microalgen open zodat we ze wél opnemen in ons lichaam.
Mag je de meeste voedingsadviezen negeren?
Vergeet universele dieetplannen en aanbevelingen van de overheid over gezond eten. Bijna alles wat ons verteld wordt over voeding is misleidend, gedateerd of zelfs ronduit fout, beweert de Britse epidemioloog Tim Spector in zijn nieuwe boek. Klopt dit?
Torenhoog potentieel en dito kosten voor verticale graanteelt
Door meerdere lagen tarwe indoor boven elkaar te telen, kan de opbrengst per hectare spectaculair omhoog. Daar staat wel een enorme energievraag tegenover.