Ben je te jong voor Tournée Minérale? Doe dan mee met FebruWater

Het Vlaams Instituut Gezond Leven moedigt kinderen en jongeren aan om de hele maand februari alle frisdranken, energiedrinks, chocomelk of fruitsappen links te laten liggen en hun dorst alleen met water te lessen.

Volgende week maandag gaat Tournée Minérale van start, het jaarlijkse initiatief dat alle Belgen oproept om een maand lang geen alcohol te drinken. Het Vlaams Instituut Gezond Leven komt nu met een alternatief voor minderjarigen die sowieso beter geen alcohol drinken. FebruWater moedigt hen aan om de hele maand februari alle frisdranken, energiedrinks, chocomelk of fruitsappen links te laten liggen en hun dorst alleen met water te lessen. 

De achterliggende reden is glashelder: kinderen en jongeren drinken te weinig water en te veel frisdrank. Uit de Gezondheidsenquête die werd uitgevoerd in 2018 blijkt dat slechts 15 procent van de 6- tot 14-jarigen de aanbevolen hoeveelheid water drinkt en dat 18 procent van de 0- tot 14-jarigen elke dag gesuikerde frisdrank drinkt. En uit de HBSC-studie van datzelfde jaar blijkt dat bij de 11- tot 18-jarigen 29 procent van de jongens en 20 procent van de meisjes elke dag frisdrank drinkt. 

Al wie aan het initiatief wil deelnemen is welkom. Maar leerkrachten die kinderen willen motiveren om ook op school meer water te drinken, kunnen lid worden van de facebookgroep Gezonde School waar ze onder de hashtag #februWater allerlei tips en tricks krijgen: lesmateriaal over water, hoe ze een gratis wateraanbod kunnen installeren op school, welke regels ze kunnen opnemen in het schoolreglement over water enzomeer. Scholen kunnen ook zelf initiatieven nemen en delen door ze te bezorgen aan laura.vandeweghe@gezondleven.be.