Voeding
Sterk bewerkte voeding veroudert DNA
Wie vaak sterk bewerkte voedingsmiddelen eet, heeft een oudere ‘biologische leeftijd’. Dat valt af te lezen aan de telomeren, de beschermende uiteinden van het DNA.
Broccoli en spruitjes goed voor je bloedvaten
Volgens recent onderzoek verlagen groenten als broccoli het risico op hart - en vaatziekten.
Verhoogt suiker het risico op pancreaskanker?
Suikerrijke voeding verhoogt het risico op pancreaskanker bij mensen met een bepaalde genetische achtergrond. Tot die conclusies komen onderzoekers van VIB-KU Leuven en collega's van het Babraham Institute van de Britse universiteit Cambridge.
Maken weerstandsverhogende planten ons lichaam gezonder?
Kurkuma, tulsi, maca en ashwaganda zijn voorbeelden van adaptogenen. Dat zijn planten die volgens de ayurveda de natuurlijke weerstand verhogen. Maar is de wetenschap het daar mee eens?
Fotosynthese krijgt duwtje in de rug
Het hoeft niet altijd extra bemesting te zijn. Ook een vlottere fotosynthese doet gewassen beter groeien. Onderzoekers van de Universiteit van Essex ontdekten twee nieuwe methoden om de plantengroei een duwtje in de rug te geven.
Koeien sluiten vriendschap met 'kusjes'
Nu kussen en knuffelen onder mensen not done is, halen we ons hart op in de dierenwereld. Ook koeien die bevriend zijn likken elkaar vaker. Dat gedrag kan in de veehouderij gebruikt worden om het welzijn te bepalen.
Hoe de samenstelling van je fruitschaal het rijpingsproces beïnvloedt
Alom frustratie als je fruitmand van de éne op de andere dag verandert in een onaantrekkelijke hoop overrijpe vruchten! Had je dit kunnen voorkomen? Misschien wel, als je de schuldige vroeger gevonden had! Alles draait om het gas 'ethyleen'.
Zijn plantaardige eiwitten gezonder dan dierlijke eiwitten?
Volgens Amerikaanse onderzoekers leven mensen die veel plantaardige eiwitten eten langer dan diegenen die veel dierlijke eiwitten eten. Wat is daar van aan?
Vrije handel voorkomt honger
Het aantal ondervoede mensen neemt wellicht toe door de klimaatverandering, maar handelsbarrières en protectionistische maatregelen verergeren dat effect. Dat rapporteren wetenschappers van onder meer de KU Leuven in Nature Climate Change.
Kip op duurzaam dieet smaak ook lekker
Duurzaam voeder doet geen afbreuk aan de kwaliteit of de smaak van kippenvlees, besluiten wetenschappers van de Universiteit van Göttingen. Ze voerden hun kippen larven en micro-algen.
Is “pikant” een smaak?
Ik wil zeker niet klagen, ik ben dól op mijn broer. Maar als hij kookt, kan ik wel vuurspuwen. Of het nu sambal, chilipepers of harissa is, pikant is het sowieso. Of het lekker is, kan ik je niet vertellen. Bij zo’n hitte proef ik namelijk niets meer. Of toch?
Komt de melk van de toekomst uit een labo?
Koemelk komt uit een uier, dat is een waarheid als een koe. Of toch niet? In een laboratorium op het terrein van de UGent wordt sinds kort gewerkt aan de ontwikkeling van melkproductie door schimmels en bacteriën.
Fruit of groente? Einde discussie!
De gustibus et coloribus non est disputandum: over kleuren en smaken valt niet te discussieren. Maar over “groente of fruit” duidelijk wel. Voedingsexpert Elke Godden zet in haar blog een punt achter deze eindeloze discussie.
Spierverlies bij veroudering: Eet jezelf sterk?
Onze spieren helpen ons bewegen en stilzitten. Maar op een dag kwijnen ze weg als sneeuw voor de zon. Kunnen veranderingen in ons dieet spiermassaverlies tegengaan?
Zorgt nieuwe bloem voor vezelrijk wit brood?
Belgen eten jaarlijks gemiddeld 33 kg brood, zo'n 1.000 sneetjes. Maar dat is vooral wit brood, arm aan vezels. Om ons meer gezonde vezels te laten eten, bestudeert Sara Petit-Jean (KU Leuven) of we brood kunnen maken uit nieuwe, vezelrijke witte bloem.
Verborgen honger
Wereldwijd lijdt één op de negen mensen honger. Minder acuut, maar met verstrekkende gevolgen is ‘verborgen honger’: je krijgt wel voldoende calorieën binnen, maar te weinig microvoedingsstoffen. Dat leidt tot fysieke en cognitieve afwijkingen. Onderzoekers werken aan strategieën om het probleem de wereld uit te helpen.
Hoe ongezond is kraantjeswater uit loden leidingen?
Lang werd lood gebruikt in waterleidingen. Het zware metaal is sterk en buigzaam tegelijk. Na 1970 bleek dat lood giftig is. Sindsdien zijn nog niet alle leidingen vervangen. Hoe schadelijk is drinkwater uit zo’n leiding dan?
Eten om pijn te verminderen, kan dat?
De link tussen voeding en chronische pijn is misschien niet de meest logische om te leggen. Toch liggen voeding en pijn minder ver uit elkaar dan je zou denken.