Sebastiaan Dalle
Sebastiaan Dalle is doctoraatsonderzoeker in de onderzoeksgroep Inspanningsfysiologie aan de KU Leuven. Zijn onderzoek spitst zich op mechanismen die spiergroei en spierafbraak reguleren, en op strategieën om spierverlies tegen te gaan. Bij uitbreiding is hij gefascineerd door het vernuft en de flexibiliteit die het menselijke lichaam tentoonspreidt en gepassioneerd om dit te begrijpen en begrijpbaar te verder vertellen.
Een kortstondig veganistisch dieet verlaagt immuuncellen in het bloed
Je bent wat je eet; een plant of een dier. Een wereld van verschil. Zo blijkt nu ook uit recent Duits onderzoek. Vier weken veganistisch eten verlaagt de hoeveelheid neutrofielen, monocyten en trombocyten in het bloed. Dit kan verklaren waarom een veganistisch dieet de ontsteking kan verminderen in aandoeningen zoals rheumatoïde arthritis.
Waarom hoge bloedsuikers en covid-19 een slechte combinatie zijn
Patiënten met suikerziekte hebben een groter risico om een ernstige vorm van covid-19 op te lopen. Hoe komt dit precies?
Een genetische schakelaar tegen obesitas?
Beweging blijkt onvoldoende in trek als tegengif bij obesitas, dus kunnen we maar beter op zoek naar alternatieve oplossingen. Waarom niet spelen met het DNA?
Waarom onze spieren liever niet naar de Maan gaan
Ruimtecowboys, de helden van onze tijd. Atleten en wetenschappers in hetzelfde lichaam. Deze supermensen - astronauten - zijn uiterst getraind. Eens ze terug op aarde aankomen, worden zij als een koning in een troon gedragen. Neen, dit is niet uit luiheid of gemakzucht. De spieren (of hetgeen overblijft) waren namelijk liever op aarde gebleven.
Publicatie-bias: een gevaarlijke ziekte
Wetenschappers communiceren soms stroef. Ze schrijven ellenlange artikels met vakjargon en vaste structuur in - goede en minder goede - gespecialiseerde tijdschriften. Voor goede en minder goede artikels, zou je denken. Helaas is dit niet (altijd) waar. Het kan zelfs gevaarlijk uitdraaien.
Spierverlies bij veroudering: Eet jezelf sterk?
Onze spieren helpen ons bewegen en stilzitten. Maar op een dag kwijnen ze weg als sneeuw voor de zon. Kunnen veranderingen in ons dieet spiermassaverlies tegengaan?