Goed kauwen verbetert de darmflora … van muizen

Het tijdschrift Libelle schreef op 23 januari dat langzaam kauwen goed zou zijn voor de werking van de darmflora. Het zou voor een lichter gevoel zorgen. Het wetenschappelijk onderzoek naar darmbacteriën zit in de lift.

Onderzoek naar kauwen en darmbacteriën

Een team Japanse wetenschappers ging het effect na van kauwen op de samenstelling van de darmbacteriën (2).

 • De onderzoekers maakten daarvoor gebruik van muizen.
  • Een groep muizen kreeg een klassieke voeding. Een andere groep kreeg een voeding met dezelfde samenstelling, maar dan in poedervorm.
  • De groep met een klassieke voeding moest uiteraard meer kauwen dan de groep met poeders.
 • De onderzoekers vonden dat de productie van vetzuren in de darmen lager was voor de poedergroep. Dat zou aantonen dat kauwen belangrijk is voor de ontwikkeling van een gezonde darmflora.
  • Het gaat om vetzuren die geproduceerd worden door gezonde darmbacteriën. Hoe meer van die vetzuren aanwezig zijn, hoe gezonder de darmflora.
  • Muizen uit de poedergroep werden nadien opgesloten in buizen, en moesten langdurig kauwen op een reep in plastiek om te ontsnappen. Nadien kregen ze een poederdieet. Bij deze muizen bleek dat de aanwezige darmbacteriën gezonder waren: ze produceerden meer vetzuren.

De onderzoekers besloten dat kauwen een rol speelt in de ontwikkeling van een gezonde darmflora.

Bron

(1) Goeie vraag: helpt goed kauwen voor een vlotte vertering? - Libelle, 23/01/2024.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Wetenschappelijk onderzoek in het verleden toonde aan dat langzaam eten en goed kauwen een positief effect hebben: je verzadigingsgevoel stijgt, en je eetlust en calorie-inname dalen (3). Bij dit onderzoek zijn er echter 2 problemen:

 • De Japanse studie toont inderdaad een mogelijk effect aan van kauwen op de gezondheid van de darmen bij muizen, maar veel meer onderzoek is nodig voor we kunnen beweren dat er eenzelfde verband is tussen kauwen en darmgezondheid bij mensen.
 • Een tweede probleem is natuurlijk de vraag wat een gezonde darmflora kan betekenen voor onze gezondheid (4). De voorbije jaren is er een enorme wetenschappelijke belangstelling voor de effecten van voedingssupplementen en probiotica op de darmflora. Tot nog toe is er echter zeer weinig overtuigend bewijs geleverd van enige gezondheidsverbetering.

Conclusie

Langzaam kauwen en de tijd nemen om te eten past in gezonde eet- en leefgewoonten. Een studie gedaan bij muizen laat vermoeden dat kauwen kan zorgen voor een gezonde darmflora, omdat bij kauwen meer vetzuren geproduceerd worden die wijzen op de aanwezigheid van gezonde darmbacteriën. Of dit ook geldt voor mensen, is niet bekend. Evenmin weten we of de gezondheid verbetert door de aanwezigheid van gezonde darmbacteriën.