Probiotica lijken symptomen van dementie te verzachten

14 november 2016 door Eos-redactie

Bacteriën die onze darmflora ten goede komen, lijken te helpen tegen de ziekte van Alzheimer.

Bacteriën die onze darmflora ten goede komen, lijken te helpen tegen de Ziekte van Alzheimer.

Onderzoek naar de rol van onze darmflora op onze gezondheid staat volop in de spotlights. Wetenschappers zijn er intussen van overtuigd dat aandoeningen zoals depressies en auto-immuunziekten niet alleen de microbiële wereld in onze ingewanden in de war sturen, maar ook op hun beurt ook kunnen worden beïnvloed door veranderingen in ons microbioom – de verzamelnaam voor al wat leeft in onze darmen.

En dus wordt er, niet in het minst door de industrie, volop onderzoek gevoerd naar voedingssupplementen die onze darmflora ten goede kunnen beïnvloeden en, onrechtstreeks, kunnen helpen bij de behandeling van allerlei kwaaltjes en ziekten. Een deel van dat onderzoek focust zich op neurodegeneratieve aandoeningen zoals alzheimer en parkinson – iets wat meer een gevolg is van het uitblijven van doorbraken in directe behandelingen.

Een groep Iraanse wetenschappers zegt nu een duidelijk effect te hebben gevonden van de inname van probiotica zoals Lactobacillus en Bifidobacterium – twee geslachten van melkzuurbacteriën die al veelvuldig in diverse yoghurts worden verwerkt – op de cognitieve vermogens van alzheimerpatiënten.

De vorsers screenden een groep van 52 mensen tussen 60 en 95 jaar oud met vergevorderde alzheimer en lieten de helft van de patiënten twaalf weken lang elke dag een glas melk drinken aangerijkt met diverse soorten probiotica. De andere helft van de groep kreeg onbehandelde melk. Het ligt voor de hand dat de patiënten niet wisten tot welke groep ze behoorden, want de behandelde melk was niet van de onbehandelde te onderscheiden.

Toen de twaalf weken erop zaten werden alle patiënten (opnieuw) getest op hun cognitieve capaciteiten. Bij de groep die dagelijks probiotica had toegediend gekregen was er een duidelijk verbetering te zien ten opzichte van hun situatie aan het begin van de klinische trial, terwijl de andere groep min of meer stabiel was gebleven. Volgens de onderzoekers wijst dat er inderdaad op dat probiotica een therapeutische werking tegen alzheimer bezitten – ook al doet die wellicht niets aan de progressie van de ziekte maar geeft ze meer een boost aan de wering van hersenen. (sst)

Bron: Mahmoud Salami, Kashan University, Teheran, Iran in Frontiers in Aging Neuroscience ###