Schizofrenie gelinkt aan defecte schakeling in brein

22 augustus 2013 door Eos-redactie

Britse onderzoekers hebben vastgesteld dat de ernst van de symptomen van schizofrenie, zoals hallucinaties en wanen, te wijten zijn aan een afkoppeling tussen twee belangrijke hersengebieden.

Schizofrenie treft ongeveer één op de 100 mensen en is een van de meest voorkomende mentale aandoeningen. Onderzoekers van de University of Nottingham hebben aangetoond dat de ernst van de symptomen, zoals hallucinaties en wanen, te wijten is aan een afkoppeling tussen twee belangrijke hersengebieden.

De regio’s in kwestie zijn de insula en de laterale frontale cortex. De insula ligt diep verborgen en zorgt voor een naadloze overgang tussen de wereld buiten en deze binnenin. De onderzoekers maakten gebruik van functionele MRI (fMRI) beeldvorming om de hersenen van 35 gezonde vrijwilligers te vergelijken met deze van 38 schizofreniepatiënten. De resultaten lieten zien dat de meerderheid van de gezonde deelnemers kon overschakelen tussen beide regio’s, maar dat veel minder gold voor de schizofrenen.

Verschillende hersengebieden zijn actief wanneer we in gedachten verzonken zijn of ons een gebeurtenis uit herinneren. Wanneer we dan worden opgeschrikt door lawaai, schakelen we normaliter vlot over naar de buitenwereld. Dit proces wordt kennelijk onderbroken bij schizofreniepatiënten, wat kan verklaren waarom bij hen innerlijke gedachten de vorm aannemen van een objectieve realiteit.

Het spotten van dit gebrek aan invloed van de insula op de frontale cortex zou van groot belang kunnen zijn om patiënten met schizofrenie te identificeren. Voorts kan het leiden tot betere behandelingen. De studie staat in het vaktijdschrift Neuron. (ll)