Senioren krijgen medicatie vaak fout voorgeschreven

18 juli 2016 door Eos-redactie

Te veel medicatie nemen is ongezond, maar ook een te lage dosis kan nefaste gevolgen hebben. Toch krijgt een groot deel van de tachtigplussers geneesmiddelen fout voorgeschreven.

Te veel medicatie nemen is ongezond, maar ook te weinig kan nefaste gevolgen hebben. Toch krijgt een groot deel van de tachtigplussers geneesmiddelen fout voorgeschreven, melden Gentse onderzoekers in het British Journal of Clinical Pharmacology.

Medicatie voorschrijven aan ouderen is een uitdaging. Dat komt omdat senioren gevoeliger zijn voor het effect van medicatie dan jongere patiënten, en omdat ze vaak verschillende soorten geneesmiddelen nemen. Het gevolg daarvan is dat veel ouderen hun medicatie fout nemen.

67 procent van de oudere senioren gebruikt te weinig medicijnen en 56 procent gebruikt de verkeerde, toont een studie van de Universiteit van Gent aan. ‘Vooral dat niet-gebruik zo vaak voorkomt, verraste ons’, zegt onderzoeker Maarten Wauters. ‘Lange tijd hadden we de indruk dat er veel te veel werd voorgeschreven aan senioren. Nu blijkt echter dat noodzakelijke medicijnen vaak niet voorgeschreven worden.’

Ouderen die hun medicatie niet nemen hebben een aanzienlijk grotere kans om te overlijden of in het ziekenhuis te belanden. Die kans vergroot wanneer iemand meerdere belangrijke geneesmiddelen niet krijgt voorgeschreven.' (mvdh)