Spontane hersenactiviteit lokt risicovol gedrag uit

Schommelingen in spontane hersenactiviteit beïnvloeden of we wel of geen risicovolle beslissing maken. 

Als we wakker zijn maar niks doen, vindt er toch activiteit in onze hersenen plaats. Schommelingen in die activiteit hebben invloed op de keuzes die we maken. Zo concluderen neurologen van het University College London. Die bevindingen verklaren mogelijk waarom mensen soms zo onvoorspelbaar zijn. 

Voor de studie gingen 43 proefpersonen onder de hersenscanner voor een gokspel. De wetenschappers bestudeerden eerst gebieden in het brein die veel neuronen met dopamine hebben: de Ventral Tegmental Area (VTA) en het ventrale striatum. Uit eerder onderzoek blijkt al dat de neurotransmitter dopamine een rol speelt bij het maken van risicovolle beslissingen. Als de hersenactiviteit in die gebieden extreem hoog óf extreem laag was, legden de wetenschappers de deelnemers een keuze voor. Of ze kregen zomaar een klein geldbedrag, of ze waagden zich aan een gokspel waarbij ze een groter bedrag konden winnen. Zouden ze dat gokspel verliezen, dan kregen ze niks. 

Wat bleek? Als de hersenactiviteit laag was, kozen de proefkonijnen eerder voor het risicovolle gokspel dan als de hersenactiviteit hoog was.  

Mogelijk waren die schommelingen in activiteit er niet altijd maar zijn die zo geëvolueerd, leggen de wetenschappers uit. In een wereld die steeds verandert is het handig om niet altijd dezelfde beslissing te maken. 

De neurologen zetten hun experimenten voort. Ze gaan nu uitzoeken of die schommelingen nog andere effecten hebben en hoe ze eruit zien in pathologische gokkers. 

Moet je binnenkort een belangrijke beslissing maken? Dan is het misschien dus beter daar goed te tijd voor te nemen. 

De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).