
Anouk Bercht
Meest behandelde onderwerpen:

Beroerte vermindert zin in sigaret
Hersenbeschadigingen aan specifieke netwerken vergemakkelijken het afkicken. Die kennis kan mogelijk worden ingezet ter preventie van verslavingen.

Waarom hebben meisjes vaker een depressie dan jongens?
Op vijftienjarige leeftijd hebben meisjes twee keer zoveel kans om depressief te raken als jongens. Nieuw onderzoek suggereert dat verschillen in hersenontwikkeling daar iets mee te maken hebben.

Genetische overlap tussen psychische stoornissen en immuunziekten
De bevindingen helpen beter begrijpen waarom psychiatrische problemen en immuunstoornissen geregeld samen voorkomen.

Nieuwe genvarianten voor schizofrenie gevonden
De varianten spelen onder meer een rol in de contactpunten tussen hersencellen. Die bevindingen helpen de oorzaken van schizofrenie beter te begrijpen.

Baby’s herkennen zinnen, rijm en ritme in liedjes en rijmpjes
Voor jonge kinderen is het niet alleen leuk om liedjes en rijmpjes te horen, ze herkennen er ook taalpatronen in. Die bevindingen kunnen mogelijk bijdragen aan het helpen van kinderen met een taalachterstand.

Waarom worden sommige kinderen narcistisch?
Wie narcistisch is, voelt zich specialer dan anderen. Is dat genetisch bepaald of speelt opvoeding een rol?

Een nieuwe taal leer je sneller onbewust
Waarom leren kinderen zoveel makkelijker een nieuwe taal dan volwassenen? UGent-onderzoeker Eleonore Smalle vond een verklaring: kinderen denken tijdens het leren minder na dan volwassenen.

Taal beïnvloedt morele keuzes
In welke taal je een moreel dilemma voorgelegd krijgt, heeft een effect op de beslissing die je neemt. Uit recent onderzoek blijkt dat accenten die beslissing mogelijk ook sturen.

Waarom pesten we?
Pesten kan bijvoorbeeld beginnen met een grapje, maar overgaan in iets wat schade toebrengt aan het slachtoffer. Hoe zit dat?