
Anouk Bercht
Meest behandelde onderwerpen:

Helpt breinstimulatie om te stoppen met roken?
Non-invasieve stimulatie van gebieden voorin de hersenen zorgt dat rokers minders sigaretten per dag gebruiken.

Waarom lachen we om andermans leed?
In een deuk liggen om valpartijen van anderen of glimlachen als de concurrentie een pijnlijke fout begaat. Iedereen ervaart weleens leedvermaak. Waar komt dat vandaan?

Trippen als therapie: een goed idee?
In Amsterdam kun je sinds kort therapiesessies volgen onder invloed van psychedelische truffels. Hoe veilig en effectief is dat?

Nieuwe remedies tegen migraine en clusterhoofdpijn
Uit een Nederlands en een Amerikaans onderzoek blijkt dat de middelen helpen tegen de verschillende vormen van hoofdpijn.

Cannabis verandert jongerenbrein
Tieners die wiet roken hebben een minder dikke prefrontale cortex dan jongeren die dat niet doen. Is dat schadelijk voor hun ontwikkeling en gezondheid?

Waar komt een déjà vu vandaan?
Als je het gevoel hebt dat je een bepaalde ervaring eerder meemaakte, maar tegelijk weet dat dat niet zo is, dan heb je een déjà vu. Wat is een déjà vu precies?

Wordt parkinson uitgelokt door luchtvervuiling?
In gebieden waar veel stikstofdioxide in de lucht zit, wonen meer mensen die later de ziekte van Parkinson krijgen.

Immuunsysteem gelinkt aan aftakeling brein
Wie ouder wordt, krijgt doorgaans te maken met cognitieve achteruitgang. Zo verslechtert het geheugen en vermindert de concentratie. Steeds meer onderzoek wijst uit dat het immuunsysteem daar mogelijk een rol in speelt.

Hallucinaties bij parkinsonpatiënten gelinkt aan afwijkend hersennetwerk
De hallucinaties gaan gepaard met een verstoorde verbinding in de fronto-temporale hersenkwab. Mogelijk helpen de bevindingen bij het voorspellen en verlichten van de hallucinaties.