Tandscans gelinkt aan hersentumor

06 april 2012 door Eos-redactie

Een Amerikaanse studie legt een verband tussen frequente tandheelkundige röntgenstralen en de meest voorkomende hersentumor.

Een Amerikaanse studie legt een verband tussen frequente tandheelkundige röntgenstralen en de meest voorkomende hersentumor. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die in het verleden frequent tandheelkundige röntgenstralen ondergingen een verhoogd risico lopen op een meningeoom, een meestal goedaardige tumor op het hersenvlies die op termijn hersenweefsel kan verdringen. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Cancer.

De onderzoekers van Yale University bestudeerden de gegevens van 1.433 patiënten bij wie meningeoom werd vastgesteld tussen de leeftijd van 20 en 79 jaar. Vervolgens vergeleken ze de groep met een vergelijkbare controlegroep van 1.350 personen die nooit meningeoom ontwikkelden.

Personen die in hun leven één of meerdere tandscans lieten maken, hadden een 1,4 tot 1,9 keer – afhankelijk van de leeftijd - zo groot risico om meningeoom te ontwikkelen. Voor wie jaarlijks een tandscan onderging, werd het risico tot 3 keer zo groot. Wie jonger dan tien jaar was bij het nemen van de tandscans, liep volgens de onderzoekers zelfs een 4,9 keer zo groot risico.

De Amerikaanse tandartsenvereniging zegt dat patiënten vandaag sowieso aan lagere dosissen radioactieve straling blootgesteld zijn dan in het verleden. Toch raden ze aan dat kinderen maar 1 röntgenbestraling om de een à twee jaar ondergaan, tieners om het anderhalf tot drie jaar en volwassenen om de twee à drie jaar.