Tijdelijk oorsuizen bij driekwart Vlaamse jongeren

13 augustus 2013 door Eos-redactie

Een studie van de Universiteit Antwerpen toont aan dat veel jongeren aan gehoorschade lijden.

Uit een studie van de Universiteit Antwerpen blijkt dat driekwart van de jongeren aan tijdelijk oorsuizen lijdt. Een op de vijf kampt met permanente tinnitus. Nochtans zijn jongeren zich weinig bewust van het probleem: bijna geen enkele jongere vreest voor gehoorschade.

Het aantal gevallen van gehoorschade is de afgelopen twintig jaar - door langere blootstelling aan luide muziek - enorm toegenomen. Onderzoeker Annick Gilles ondervroeg bijna 4.000 Vlaamse jongeren tussen 14 en 18 jaar oud. Drie kwart van de jongeren ervaart na een avondje stappen tijdelijke symptomen van oorsuizen. En zo’n twintig procent van de jongeren heeft permanent last van oorsuizen. Jongens (20%) rapporteren meer blijvende tinnitus dan meisjes (17%). De studie verscheen eind juli in PLOS One.

Jongeren zijn zich niet goed bewust van de gevaren van te luide muziek. De meerderheid (95%) is niet bekommerd om permanent oorsuizen. Slechts vijf procent van de Vlaamse jongeren draagt gehoorbescherming bij het uitgaan.

Het dragen van gehoorbescherming verschilt van land tot land. Overal heerst een andere kijk op luide muziek. Zo beschermt ongeveer zestig procent van de Zweedse jongeren de oren, tegenover maar anderhalf procent in Brazilië.

De onderzoekers trekken daarom aan de alarmbel. Ze pleiten voor nieuwe en aangepaste preventiecampagnes. De huidige acties focussen te veel op gehoorschade in het algemeen. De onderzoekers vinden dat het beter is om de aandacht te vestigen op symptomen zoals tijdelijk en permanent oorsuizen. Ook zouden persoonlijke ervaringen moeten helpen om jongeren te sensibiliseren, aldus de onderzoekers. (eb)


Gebruik gehoorbescherming, permantent oorsuizen en tijdelijk oorsuizen bij Vlaamse jongeren tussen 14 en 18.