Toch vaker verkoudheid bij koud weer?

05 januari 2015 door Eos-redactie

Hoe lager de temperatuur, hoe trager ons aangeboren immuunsysteem reageert op het verkoudheidsvirus.

Hoe lager de temperatuur, hoe trager ons aangeboren immuunsysteem reageert op het verkoudheidsvirus.

Het zou dan toch geen mythe zijn dat we ons goed moeten aankleden als we bij koud weer buiten lopen, want uit nieuw onderzoek blijkt dat we bij koude temperaturen toch vaker een verkoudheid oplopen. Amerikaanse onderzoekers haalden cellen uit de luchtwegen van muizen en bekeken in het lab hoe die reageerden op het rhinovirus, de meest voorkomende oorzaak van verkoudheden die bij 20 procent van de mensen constant in de neus aanwezig is.

Ze onderzochten de reactie van het aangeboren immuunsysteem bij zowel 33 graden Celsius als bij lichaamstemperatuur of 37 graden Celsius. Ze ontdekten dat de immuunreactie op het rhinovirus minder sterk was bij lagere temperaturen dan bij een normale lichaamstemperatuur. Ook ontdekten ze dat het verschil in reactie aan het immuunsysteem zelf ligt en niet aan het virus zelf: bij muizen met een defect aan de sensoren van het immuunsysteem die het virus detecteren, kon het virus zich even goed vermenigvuldigen bij lage als bij hoge temperaturen.

De onderzoekers willen nu nagaan of koude temperaturen ook een invloed hebben op de immuunrespons bij kinderen met astma. Want waar een verkoudheid voor de meeste mensen vooral vervelend is, kan het bij jonge astmapatiëntjes ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken. (ev)