Tumoren groeien trager bij actieve muizen

18 februari 2016 door Eos-redactie

Voor het eerst is bewezen dat intensieve beweging een invloed heeft op de groei van tumoren - bij muizen.

Voor het eerst werd bewezen dat intensieve beweging een invloed heeft op de groei van tumoren. Het immuunsysteem van muizen die dagelijks vier kilometer renden, kon zich beter tegen kankercellen verzetten. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen.

Het effect van beweging werd getest bij muizen met vijf specifieke tumoren. Bij de proefdiertjes die vier weken lang vrijwillig op een rad liepen, werd een reductie van gemiddeld 50% van de tumor vastgesteld. Die inkrimping was afhankelijk van het soort kanker.

Hierbij speelden adrenaline en het eiwit IL-6 een grote rol. Het adrenalineniveau steeg bij muizen die een fysieke inspanning leverden. Adrenaline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de bijnier en stimuleert het immuunsysteem om kankerbestrijdende cellen de bloedbaan in te sturen. IL-6 wordt vrijgegeven als reactie op spiercontractie en detecteert de kankercellen.    

Het onderzoek toont voor het eerst aan dat beweging een positieve invloed kan hebben bij de natuurlijke strijd tegen kanker. Verder onderzoek over de duur en intensiteit van die beweging bij de mens is echter noodzakelijk voordat er conclusies getrokken worden. (AW)