Uitgeademde lucht even uniek als vingerafdruk

03 april 2013 door Eos-redactie

De samenstelling ervan kan dokters in de toekomst snel informatie verschaffen over de patiënt, zonder dure of pijnlijke tests.

Zwitserse onderzoekers hebben ontdekt dat elke mens een unieke adem heeft. De samenstelling ervan kan dokters in de toekomst snel informatie verschaffen over de patiënt, zonder dure of pijnlijke tests.

De onderzoekers van het University Hospital Zürich verzamelden 11 dagen lang verschillende uitgeademde stalen van proefpersonen. Nadien brachten ze de chemische samenstelling van die wasems - de metabolieten - in kaart en kwamen tot de conclusie dat de samenstelling voor elke proefpersoon verschillend was. Er waren wel duidelijke verschillen tussen de samples van dezelfde proefpersoon, afhankelijk van het tijdstip of de ingrediënten van de laatste maaltijd. Toch had elk individu een unieke basissamenstelling.

Welke factoren de ‘ademafdruk’ juist beïnvloeden, is nog niet duidelijk, zo schrijven de onderzoekers in PLOS ONE. Toch vermoeden ze dat ze in de toekomst iemands dieet of gezondheid uit een ademanalyse zullen kunnen afleiden, vergelijkbaar met de huidige urinetests. De ademtest kan zo een nieuwe stap vormen in het onderzoek naar meer gepersonaliseerde geneeskunde. (lb)