Universeel griepvaccin stapje dichterbij

10 augustus 2012 door Eos-redactie

Wetenschappers identificeren drie antilichamen die bescherming bieden tegen belangrijke influenzavirussen.

Wie in de wintermaanden wordt getroffen door de seizoensgriep, heeft dat doorgaans te danken aan een influenzavirus van het type B of A. Bepaalde bevolkingsgroepen kunnen zich het best laten vaccineren, maar het probleem daarbij is dat een vaccin enkel beschermt tegen een bepaalde virusstam en nauw verwante virussen. Een internationaal team wetenschappers heeft nu drie antilichamen geïdentificeerd die bescherming bieden tegen een grotere groep influenzavirussen.

Twee antilichamen bleken muizen te beschermen tegen meerdere stammen van het influenza B virus, die samen verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk aantal gevallen van seizoensgriep. Een derde antilichaam was bovendien in staat om alle geteste stammen van het influenza A virus te neutraliseren.
In tegenstelling tot virussen van het type B, zijn influenza A virussen ook in staat om grieppandemieën te veroorzaken. Het H1N1-virus, verantwoordelijk voor de varkensgriep in 2009, en het H5N1-virus, dat aan de basis lag van de vogelgriep, zijn daarvan recente voorbeelden.

De wetenschappers brachten de structuur van de antilichamen in kaart en bestudeerden waar ze de griepvirussen aanvallen. ‘Een antilichaam dat alle influenza A en B virussen aanvalt is precies wat je wil om een universeel vaccin te maken’, zegt Ian Wilson, verbonden aan het Amerikaans Scripps Research Institute . ‘Dit onderzoek kan bijdragen tot de ontwikkeling van zo’n vaccin.’