Veel ouders reageren fout op hersenschudding kind

06 september 2016 door Eos-redactie

Ouders volgen achterhaalde adviezen die de symptomen kunnen verergeren.

Wanneer kinderen een hersenschudding oplopen, volgen veel ouders achterhaalde adviezen die de symptomen kunnen verergeren.

Amerikaanse onderzoekers vroegen 569 ouders hoe ze zouden reageren als hun kind een hersenschudding opliep die langer dan een week aansleept. Uit de bevraging bleek dat de meeste ouders verouderde en achterhaalde adviezen volgen.

Zo gaf 77 procent van de ouders aan dat ze hun kind elke nacht zouden wakker maken om te controleren of het wel goed met hen ging. Ze gaan ervan uit dat ze de zwelling van hun hersenen zouden missen als ze hun kinderen lieten slapen. Maar dat is net verkeerd. ‘Nadat een arts het kind grondig heeft geëvalueerd net na het voorval, doe je daarmee meer kwaad dan goed’, vertelt Christopher Giza, pediatrisch neuroloog aan de universiteit van Californië. ‘Een kind elke nacht wakker maken is nefast voor zijn stemming, geheugen en energieniveau. Een kind laten slapen laat de hersenen net sneller genezen.’

Daarnaast gaf 84 procent van de ouders aan dat ze hun kind een tijd geen fysieke activiteiten zouden laten doen. Maar ook dat is verkeerd. ‘Uiteraard zijn activiteiten die hun letsels erger kunnen maken af te raden, maar de hond uitlaten, gaan wandelen of op een hometrainer rijden is net goed voor hen. Het verbetert hun humeur en doet hen minder piekeren over hun symptomen.’

Een derde foute reactie is kinderen sociaal isoleren. 64 procent van de ouders zou alle elektronische toestellen waaronder smartphones bij hun kinderen wegnemen, maar die voelen zich net goed wanneer ze contact houden met hun leeftijdsgenoten. Hen een week afsluiten van hun vrienden, leidt tot andere problemen zoals depressie, angst en verlies van eetlust. ‘Kinderen hebben snel het gevoel dat ze hun sociale status zullen verliezen, of, als ze sporten, dat ze hun plek in het team zullen kwijtspelen. Daarom is het beter als ouders wat toegeeflijker zijn over sociale media en schermtijd.’ (ev)