Veelbelovende nieuwe behandeling oogaandoening

02 april 2014 door Eos-redactie

Bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie kan de groei van bloedvaten onder het netvlies eenvoudig worden geremd.

Bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie kan de groei van bloedvaten onder het netvlies eenvoudig worden geremd.

 

Er is goed nieuws voor mensen die lijden aan leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Dat is een oogaandoening waarbij de kegeltjes in het centrale gedeelte van het netvlies afsterven waardoor de centrale gezichtsscherpte afneemt. Patiënten worden dus niet volledig blind, maar zien een blinde vlek centraal in hun gezichtsveld, waardoor ze niet meer kunnen lezen, televisie kijken, rijden of een computer gebruiken. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is een van de grootste oorzaken van een slecht zicht bij ouderen.

 

Ierse wetenschappers van Trinity College in Dublin hebben ontdekt dat de groei van kleine bloedvaten onder het netvlies - wat bij de natte vorm van de ziekte gebeurt - kan worden onderdrukt door een onderdeeltje van ons immuunsysteem – IL-18 – bij de patiënten in te spuiten. Door dat in een lage dosis te doen, is er geen sprake van bijwerkingen.

 

Tot nu toe kon de aandoening pas worden behandeld in een vergevorderd stadium van de ziekte en gebeurde dat door geregeld antistoffen rechtstreeks in de oogbol in te spuiten om de bloedvatvorming tegen te gaan. De studie staat in Science Translational Medicine. (ev)