Vervuilde lucht, slechtere longen

08 september 2014 door Eos-redactie

Een uitgebreid Europees onderzoek heeft vastgesteld dat er een onmiskenbare link bestaat tussen luchtvervuiling en longaandoeningen.

Een uitgebreid Europees onderzoek heeft vastgesteld dat er een onmiskenbare link bestaat tussen luchtvervuiling en longaandoeningen.

Kinderen die tijdens het opgroeien worden blootgesteld aan overmatige luchtverontreining - hetzij door tabaksrook, hetzij door uitlaatgassen - zullen tijdens hun latere leven slechter werkende longen hebben. Daardoor lopen ze een verhoogd risico op aandoeningen als longontsteking.

Dat blijkt uit een meta-analyse van de longgezondheid van Europeanen. Ook bij volwassenen is het negatieve effect duidelijk. Het onderzoek wees daarenboven uit dat obesitaslijders extra gevoelig zijn voor de gevolgen van luchtvervuiling. Zij zijn immers sowieso al vatbaarder voor longontsteking.

‘De luchtvervuiling is in Europa weliswaar stukken lager dan in bijvoorbeeld Chinese en Indische metropolen, maar dan nog is het negatieve effect op de longen duidelijk’, aldus hoofdauteur Nicole Probst-Hensch (Swiss Tropical and Public Health Institute). De resultaten werden gepubliceerd in het vakblad European Respiratory Journal.

Het onderzoek kadert in de grootschalige Europese ESCAPE-studie (European Study of Cohorts of Air Pollution Effects). Wetenschappers van over heel Europa maten, onder meer aan de hand van verkeersindicatoren, aan hoeveel fijn stof en stikstofoxiden de bevolking wordt blootgesteld. Data over de ademhalingsgezondheid van 7.613 personen uit acht Europese landen werden naast die vervuilingstatistieken gelegd.

Voor de gezondheidsgegevens combineerde de ESCAPE-wetenschappers resultaten van verschillende Europese longstudies uit het verleden. Daarbij keken ze onder andere naar de uitkomst van ECRHS I en II. Die studie peilde naar de respiratoire gezondheid van Europeanen, verspreid over twee periodes, tussen 1992 en 2004. De Universiteit Antwerpen werkte aan dat onderzoek mee. (adw)