Vlaamse onderzoekers identificeren nieuw type hartstamcel

21 januari 2013 door Eos-redactie

Nog onbeschreven hartstamcel CASC herstelt hartschade in proefdier.

Onderzoekers van het Jessa Ziekenhuis Hasselt en Universiteit Hasselt hebben een nieuw stamceltype geïsoleerd uit het menselijk hart. Dit opent nieuwe perspectieven voor de toepassing van stamceltherapie na een hartinfarct.

Bij een hartinfarct is de bloeddoorstroming van een kransslagader geblokkeerd, waardoor de hartspier te weinig zuurstof krijgt en het spierweefsel afsterft. Dit leidt tot vermindering van de pompfunctie en uiteindelijk tot hartfalen. Wereldwijd lopen verschillende studies waarbij na een hartinfarct stamcellen in de hartspier gebracht worden om de groei van nieuw hartspierweefsel te bevorderen.

Wetenschappers zochten al naar de effecten van het inspuiten van beenmergstamcellen bij patiënten die herstellen van een hartinfarct. Maar de klemtoon ligt nu op onderzoek naar volwassen hartspierstamcellen, die zich al in het hart zelf bevinden. Die zijn mogelijk beter geschikt voor herstel omdat ze al ‘voorgeprogrammeerd’ zijn om tot effectief werkende hartspiercellen uit te groeien.

Het bestaan van twee belangrijke typen hartstamcellen, c-kit en cdc, is al aangetoond. Met een nieuwe techniek konden de Hasseltse onderzoekers een nog onbeschreven type hartstamcel isoleren, CASC (cardiac atrial appendage stem cells). Het nieuwe type kan makkelijker tot grote hoeveelheden gekweekt worden in het lab.

In varkens groeiden de stamcellen uit tot functionele hartspiercellen, waardoor het beschadigde weefsel herstelde en de pompfunctie in een aantal gevallen weer normaal werd. De bevindingen staan in het tijdschrift Cardiovascular Research. (rvb)