Vruchtbaarheidsbehandeling niet zonder risico

30 juni 2014 door Eos-redactie

Kinderen van moeders die vruchtbaarheidsproblemen hadden, lopen een groter risico op een psychische aandoening.

Kinderen van moeders die vruchtbaarheids- problemen hadden, lopen een groter risico op een psychische aandoening.

Deense onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen volgden 2.430.826 kinderen op die tussen 1969 en 2006 in Denemarken werden geboren. Ze deden dat voor een periode van gemiddeld 20 jaar. Van deze kinderen waren er 170.240 die tijdens die 20 jaar werden gehospitaliseerd voor een of andere psychische stoornis, zoals schizofrenie, angsten, eetstoornissen, autisme en ADHD.

Uit de analyse van de resultaten van deze grote populatiestudie bleek dat kinderen die geboren waren nadat hun moeder vruchtbaarheidproblemen had ondervonden en een vruchtbaarheidsbehandeling had gekregen, een 33 procent hoger risico liepen op een of andere psychische stoornis dan kinderen die op een natuurlijke wijze waren verwekt. Of dus dat 1,9 procent van alle psychische stoornissen in Denemarken in verband kan worden gebracht met de onvruchtbaarheid van de moeder.

Uit de studie kon niet worden afgeleid of dit kleine maar significante verschil te wijten was aan de onvruchtbaarheid van de moeder of aan de behandeling daarvan. Maar volgens de onderzoekers is het waarschijnlijker dat de onvruchtbaarheid van de moeder aan de basis ligt van de psychische problemen. Uit eerdere studies is immers al gebleken dat psychische stoornissen een genetische component hebben. Dus wellicht zijn de beschadigde genen die aan de basis liggen van psychische stoornissen meer aanwezig bij onvruchtbare vrouwen. (ev)