We verbranden vooral in eigen land

Belgen beschermen zich vooral tegen de zon in het buitenland. Ze doen dat bovendien vooral bij het zonnebaden en veel minder bij buitenactiviteiten.

Uit de recentste UV-enquête van de Stichting tegen Kanker blijkt dat het bewustzijn rond het risico op huidkanker groeit. 84 procent van de bevraagden is terecht bezorgd dat de blootstelling aan de zon huidkanker kan veroorzaken. Vrouwen blijken beter ingelicht over de gevaren van UV-straling dan mannen, Vlamingen beter dan Walen, ouderen beter dan jongeren.

Ondanks het stijgende bewustzijn, acht 40 procent van de bevraagden het onwaarschijnlijk dat ze ooit huidkanker zullen krijgen. En laten Belgen nog veel te vaak hun huid verbranden. In 2017 liep 80 procent van de bevraagden een vorm van zonnebrand op, terwijl dat in 2015 maar 67 procent was. Ook bij kinderen steeg het aantal verbranden, van 26 procent in 2011 naar 39 procent in 2017.

We weten dat verbranden niet goed is, maar beschermen ons toch te weinig

Dat de zonnebank huidkanker veroorzaakt, blijkt steeds meer door te dringen. Dat blijkt uit het dalende aantal  zonnebankgebruikers. Waar er dat in 2011 nog 14 procent waren, waren er dat vorig jaar nog maar 10 procent. Ook het aantal regelmatige gebruikers, die minstens 5 keer per jaar onder de zonnebank gaan, kromp van 13 procent in 2011 naar 7 procent in 2017.

Toch blijven sommige fabeltjes hardnekkig bestaan: zo is de belangrijkste reden waarom mensen onder de zonnebank gaan het idee dat voorbruinen ervoor zorgt dat je beter beschermd bent tijdens de zonvakantie, wat helemaal niet klopt.

We weten dus hoe we huidkanker kunnen vermijden – door niet te verbranden en geen zonnebank te gebruiken – maar passen die kennis niet voldoende toe. Om die kennis wat op te schroeven, publiceerde de Association of European Cancer Leagues negen nieuwe aanbevelingen voor de bescherming tegen uv-straling.

Aanbevelingen

Beperk uw tijd in de middagzon

Vermijd directe blootstelling aan de zon wanneer die het sterkst is - meestal tussen 11 en 15 uur.

Zoek de schaduw op

Zeker tijdens de uren met de meest intense UV-straling. Maar hou daar wel rekening met de weerkaatsing van UV-stralen door water, zand of sneeuw.

Draag beschermende kledij en een zonnebril

Draag kledij die uw armen en benen bedekt, draag een hoed met een brede rand om uw gezicht en hals te beschermen, draag een bril die UV-stralen absorbeert om het risico op UV-beschadiging te verminderen. Dicht geweven stoffen bieden meer bescherming tegen UV.

Gebruik zonnecrème

Gebruik zonnecrèmes van ten minste beschermingsfactor 30, met zowel UVA- als UVB-filters. Smeer rijkelijk, ruim 30 minuten voor je blootstelling aan de zon en herhaal dat elke 2 à 3 uur.

Bescherm kinderen

Hoe jonger je bent, hoe kwetsbaarder. Baby's jonger dan 6 maanden moeten volledig uit de zon worden gehouden. 

Weet hoe uw huid reageert op de zon

Rood haar, een lichte huid of sproeten betekenen dat u gevoeliger bent voor zonnestralen.

Gebruik de UV-Index om jezelf te beschermen

De huid beschadigt van zodra de UV-Index stralingsniveau 3 (matig) en hoger bereikt.

Gebruik geen zonnebank

Zonnebanken verhogen het risico op huidkanker, veroorzaken voortijdige veroudering van de huid en schade aan de ogen.

Ken uw huid

Onderzoek uw huid geregeld. Ga na of moedervlekken veranderen van kleur, vorm of grootte en hou in de gaten of er nieuwe verschijnen.