Weer lezen zonder bril

03 april 2013 door Eos-redactie

Elke nacht een harde lens dragen in een oog kan ouderdomsverziendheid herstellen.

Elke nacht een harde lens dragen in een oog kan ouderdomsverziendheid herstellen.

Naarmate we ouder worden, neemt de elasticiteit van onze ooglens af. Het gevolg daarvan is dat deze lens er niet meer in slaagt zich scherp te stellen op dingen die dichtbij onze ogen zitten. Dan moeten mensen ofwel een tekst verder van hun ogen af houden, ofwel een leesbril dragen.
 

Een techniek die steeds meer opgang maakt en die een alternatief biedt voor een leesbril, is orthokeratologie. Door tijdens de nacht in één oog een speciaal ontwikkelde harde orthokeratologische lens te dragen, wordt de vorm van het hoornvlies van dat oog platter en kunnen patiënten overdag met dat oog weer lezen zonder leesbril. Bij een recente test waarbij 13 patiënten gedurende een week elke nacht een lens in een oog moesten dragen, slaagden ze er al na één nacht in beter te kunnen lezen, en verbeterde hun zicht nog tegen het einde van de week. Het andere oog wordt ongemoeid gelaten, zodat de patiënt ook dingen die verder van zijn ogen verwijderd zijn, nog goed kan blijven zien.
 

De techniek is niet nieuw, maar werd tot nu toe vooral gebruikt om bijziendheid bij jongere patiënten te verminderen. Het nadeel van de techniek is dat patiënten er minder in slagen diepte te zien. De techniek lijkt wel veilig: de vorm van het oog normaliseerde zich weer volledig zodra de patiënten de lens niet meer droegen. Onderzoekers willen nu nagaan of dat ook nog zo is als de lens langer dan één week wordt gedragen.

De studie verscheen in het tijdschrift Optometry and Vision Science, en werd deels gefinancierd door een producent van orthokeratologische lenzen. (ev)