Zelfs lichte klap op hoofd kan hersenschade uitlokken

07 maart 2013 door Eos-redactie

Atleten die herhaaldelijke klappen op hun hoofd te verwerken krijgen lopen een verhoogd risico op hersendegeneratie later in hun leven. Niet de klappen op zich, wel een ontspoorde immuunreactie ligt mogelijk aan de basis.

Atleten die herhaaldelijke klappen op hun hoofd te verwerken krijgen, zoals voetballers of boksers, lopen een verhoogd risico op hersendegeneratie later in hun leven. Niet de klappen op zich, wel een ontspoorde immuunreactie ligt mogelijk aan de basis.

Herhaaldelijke klappen op het hoofd, zelfs met een lage impact, veroorzaken lichte schade aan de bloed-hersenbarrière, de ‘omwalling’ tussen het brein en de bloedbaan. Wanneer de barrière goed werkt, blijven (vloei)stoffen die de hersenen beschermen bij het brein gevangen. Door kleine beschadigingen gaat de barrière soms op bepaalde plaatsen open waardoor beschermende stoffen kunnen lekken in de bloedbaan.

Onderzoekers van de University of Rochester ontdekten nu dat wanneer de hersenstof S100B vrijkomt in de bloedbaan, ons afweersysteem het eiwit als lichaamsvreemd ziet en er antilichamen tegen gaat maken. Een aantal antilichamen maken vervolgens de omgekeerde weg van de bloedbaan door de bloed-hersenbarrière in het brein, om daar schade aan gezonde cellen aan te richten, in dit geval het myeline en de axonen van het centraal zenuwstelsel.

Volgens de onderzoekers veroorzaken zelfs routineuze inslagen op het hoofd op die manier lange termijn schade aan het brein. Ze vonden bij alle 67 American Football-spelers die ze na een wedstrijd onderzochten het S100B in de bloedbaan. Nochtans had geen enkele speler een zware impact op het hoofd ervaren. (kv)