Ziekteverwekkende muggen winnen terrein

01 juli 2015 door Eos-redactie

De klimaatverandering kan er in de toekomst voor zorgen dat muggen die gele koorts, dengue en chikungunya veroorzaken, nieuwe regio’s veroveren.

Wetenschappers van de Oxford University brachten zowel de huidige als de voorspelde verspreiding van de muggensoorten Aedes aegypti en Aedes albopictus in kaart. Voorspellingen werden gedaan op basis van gegevens over temperatuur, regenval en verstedelijking.

De kaart toont aan dat de Aedes aegypti mug onder invloed van de klimaatverandering zijn opmars kan maken in Mexico. Ook op sommige plaatsen in Europa zijn aan de gewenste condities voldaan. Zo komt zowel de Aedes aegypti mug als de Aedes albopictus mug steeds vaker voor in het Mediterrane gebied, met name in Italië en Griekenland.

De wetenschappers voorspellen dat beide muggensoorten in de toekomst vaker zullen opduiken op plaatsen waar ze tot nog toe niet in grote aantallen voorkwamen, zoals in het westen van Spanje, Portugal en de Balkan. Door de aanhoudende opwarming van de aarde sluiten de onderzoekers ook niet uit dat de muggen in het noorden van Frankrijk en het zuiden van Duitsland opduiken.

De Aedes aegypti en de Aedes albopictus dragen de virussen over die gele koorts, dengue en chikungunya veroorzaken. Hoewel de ziekten in de meeste gevallen niet dodelijk zijn voor de mens, kunnen ze wel ernstige ongemakken met zich meebrengen waaronder koorts, gewrichtspijn, spierpijn en hoofdpijn. Bovendien bestaat er voor geen enkele van de drie ziekten een goedgekeurde therapie. De studie is gepubliceerd in het vakblad eLife. (nvm)