Zijn multivitamines en supplementen geldverspilling?

Vitaminesupplementen zijn weggegooid geld. Ze maken je niet gezonder en beschermen je nog minder tegen chronische ziekten. Dat melden diverse websites en kranten. Wat is daar van waar? 

Dit bericht is gebaseerd op een overzichtsstudie uitgevoerd door een internationale onderzoeksgroep. De studie verzamelde resultaten van eerdere studies om de rol van vitamine- en mineralensupplementen na te gaan in het voorkomen en behandelen van hart- en vaatziekten. Ook het effect op sterfte werd onderzocht.

"De onderzoekers keken naar het individueel en gecombineerd effect van vitamine A, B1, B2, B3 (niacine), C, D en foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer, zink en magnesium"

Hiervoor doorzochten de onderzoekers verschillende databanken gepubliceerd tussen 2012 en 2017. Ze identificeerden in totaal 179 individuele gerandomiseerde gecontroleerde studies, ook bekend als de meest betrouwbare wetenschappelijke studiemethode. Na het verzamelen van alle resultaten werd er gekeken naar het individueel effect van specifieke vitamines en mineralen, zoals vitamine A, B1, B2, B3 (niacine), C, D en foliumzuur. Ook mineralen, zoals calcium, ijzer, zink en magnesium, werden geëvalueerd. Daarnaast gingen ze de effecten van gecombineerde preparaten na. Ten slotte bepaalden ze het risico op hart-en vaatziekten en vroegtijdig overlijden door alle oorzaken.

Deze overzichtsstudie besluit dat de meest gebruikte vitamine- en mineralensupplementen geen noemenswaardig effect hebben op het risico op hart-en vaatziekten of vroegtijdig overlijden. Over het effect van foliumzuur waren de resultaten verdeeld. Resultaten van 7 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken gaven aan dat foliumzuur de kans op een beroerte verminderde met 20%, en op hart-en vaatziekten met 17%.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De resultaten van deze overzichtsstudie geven aan dat populaire vitamine- en mineralensupplementen geen voordeel bieden in het voorkomen van hart- en vaatziekten, noch van vroegtijdig overlijden in het algemeen.

Desalniettemin zag men een verminderd risico op beroerte bij gebruik van foliumzuur alleen, B-vitamines in combinatie met foliumzuur en de vitamines B6 en B12. Niacine (vitamine B3) en antioxidanten werden geassocieerd met een verhoogd risico op sterfte.

Conclusie

"Sommige vitamines en mineralen kunnen wel aangewezen zijn voor personen met een vastgesteld tekort"

Vitamine- en mineralensupplementen verminderen het risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden niet volgens deze overzichtsstudie. Hoewel het voordeel van deze groep supplementen niet bewezen is, kunnen sommige vitamines en mineralen wel aangewezen zijn voor personen met een vastgesteld tekort. Wie geen tekorten heeft, kan beter gezond eten dan vitaminen en mineralen slikken.