Zo ontstaat ‘ijshoofdpijn’

IJshoofdpijn of ‘brain freeze’ kent iedereen als hoofdpijn die ontstaat wanneer we te snel iets ijskoud eten of drinken. Onderzoekers weten nu hoe die hoofdpijn ontstaat.

Onderzoekers van de National University of Ireland in Galway en de Harvard Medical School lokten bij 13 gezonde vrijwilligers ijshoofdpijn uit. De vrijwilligers dronken eerst ijswater met het rietje tegen hun gehemelte gedrukt en daarna dezelfde hoeveelheid water op kamertemperatuur. Uit het onderzoek blijkt dat slagaders in de hersenen snel verwijdden waardoor de hersendoorbloeding verhoogde op het moment dat de vrijwilligers pijn ervoeren.  Meteen daarna vernauwde de ader en verminderde de doorbloeding en de pijn.

Ons brein is gevoelig voor temperatuur. Volgens de onderzoekers is de vaatverwijding- en vernauwing een zelfverdedigingsmechanisme van het brein. Vaatverwijding voert mogelijk warm bloed binnen in weefsel zodat het brein warm blijft. Maar doordat de schedel een gesloten structuur heeft kan een plotse toevoer van bloed de druk verhogen en tot pijn leiden. De daaropvolgende vaatvernauwing kan een manier zijn om de druk in het brein te verlagen voor het een gevaarlijk niveau bereikt.

Soortgelijke veranderingen van hersendoorbloeding doen zich mogelijk ook voor bij migraine en andere soorten hoofdpijn. Reden voor de onderzoekers om op dit pad verder te zoeken naar een behandeling.