Zuurstoftekort verbetert sportprestatie

25 juli 2012 door EV

Sporters van wie de bloedtoevoer naar de benen herhaald kort wordt afgesloten, lopen sneller.

Sporters van wie de bloedtoevoer naar de benen herhaald kort wordt afgesloten, lopen sneller.

De schade aan de hartspier na een hartinfarct is kleiner als bij de patiënt kunstmatig een zuurstoftekort wordt opgewekt in bijvoorbeeld een arm. Dit bracht fysioloog Dick Thijssen op het idee om uit te zoeken of ook sporters voordeel kunnen halen uit deze techniek die ischemisch preconditioneren of IPC wordt genoemd. Van dertien goed getrainde proefpersonen werd de tijd gemeten die ze nodig hadden om vijf kilometer hard te lopen. Enkele dagen nadien werd de bloedtoevoer naar hun benen een voor een afgesloten en dat vier keer vijf minuten lang.

Na deze behandeling legden de vrijwilligers dezelfde afstand af. Ze deden het gemiddeld 34 seconden sneller of 2,3 procent beter. ‘Uit verdere studies van dezelfde onderzoeksgroep bleek dat IPC niet alleen de prestatie van hardlopers, maar ook die van sprintende rugbyspelers’, vertelt dr. Dick Thijssen. ‘Daarnaast toonde een onderzoeksgroep uit Toronto aan dat ook de prestatie van zwemmers op de honderd meter sprint (zelf gekozen slag) aantoonbaar verbeterde. Uit vervolgonderzoek bleek dat bij een duurinspanning de spieren na zuurstoftekort minder snel verzuren. Of dat komt omdat zich minder melkzuur vormt of omdat het melkzuur sneller wordt afgebroken, is nog niet duidelijk.’

Volgens Thijssen is de techniek te vergelijken met het afbinden van de arm voor een bloeddrukmeting en bijgevolg niet gevaarlijk. Toch raadt hij sporters af om er zelf mee te gaan experimenteren, aangezien een lichaamsdeel te lang afbinden wel gevaarlijk kan zijn.