Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Kunstoog voor robots en blinden
Een ‘biomimetisch’ oog verwerkt licht dubbel zo snel als zijn menselijke voorbeeld.
Waarom moeten muggen mij altijd hebben?
Heb je soms het gevoel dat je een muggenmagneet bent, terwijl je kamergenoot gespaard blijft? Het zit niet in je hoofd. Muggen verkiezen echt sommige mensen boven anderen. Entomoloog en muggenexpert Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde legt in onze podcast uit hoe dat komt.
Mentale vermoeidheid doet ons minder zitten
Mensen met een kantoorbaan zitten langer in de voormiddag, terwijl ze in de namiddag meer wisselen tussen zitten en staan. Vermoedelijk stimuleert mentale vermoeidheid onbewust dat gezondere gedrag.
Kunnen robots het werk van zorgverleners verlichten?
Robots kunnen meer dan wagens in elkaar steken. Ze kunnen ons begrijpen, en zelfs liefde geven. Helpen bij huiswerk. Of gewoon een gezellig babbeltje slaan. Sociale robots zullen onze zorg veranderen, en vooral ten goede. Daar zijn robotici Bram Vanderborght van de Vrije Universiteit Brussel en Tony Belpaeme van de Universiteit Gent van overtuigd. Ze praten er uitgebreid over in deze aflevering van onze podcast Vraag Het Aan.
Virus helpt bijen voorbij bewakers van gezonde korven
Honingbijen die de ingang van hun bijenkorf bewaken, laten indringers uit andere bijenkorven die besmet zijn met een dodelijk virus vaker binnen dan gezonde indringers.
Verhoogt overgebruik van handgels risico op antibioticaresistentie?
Sinds het begin van de coronacrisis gebruiken we aanzienlijk meer reinigingsmiddelen en ontsmettende handgels. De vrees bestaat dat verkeerd gebruik bijdraagt aan antibioticaresistentie. Microbioloog Tom Coenye van de Universiteit Gent nuanceert: ‘Het risico lijkt me klein, maar verantwoord omgaan met antimicrobiële middelen is uiteraard altijd goed.’
Wanneer gaan we op vakantie naar de maan?
Door de coronacrisis moesten we lange tijd in eigen land blijven. Nu zijn vakanties, onder voorwaarden, weer toegestaan. Of je nu thuisblijft of eropuit gaat: dromen over exotische bestemmingen buiten onze planeet kan altijd. Astrofysicus Nancy Vermeulen, die nu al toekomstige privé-astronauten opleidt, praat in deze podcast over ruimtetoerisme.
Hoe kan ik beter slapen in coronatijden?
1 op 3 slaapt slechter sinds het begin van de corona-crisis, maar er zijn ook “gelukzakken” die nu beter slapen. Hoe komt dat? Wat is “goed slapen” eigenlijk? En hoe voorkom je dat je een ganse nacht wakker ligt te woelen in bed? Slaapgeneeskundige Olivier Mairesse (VUB, ULB en UVC Brugmann) geeft inzichten en tips in onze podcast Vraag Het Aan.
De humor in wiskundeblunders
Australisch amateurwiskundige en comedian Matt Parker sprokkelt wiskundige rariteiten in De eenzaamheid van pi.