6 vreemde en wilde dierengedragingen onthuld in 2022

Octopusuitbarstingen, spinnen die seksueel kannibalisme ontwijken en een wapenwedloop tussen mens en kaketoe - dit zijn de vreemde gedragingen van dieren waar we in 2022 over hebben geleerd.

De diverse dieren die op aarde leven, hebben zich aangepast om in hun omgeving te overleven en met leden van hun en andere soorten om te gaan op een manier die voortreffelijk en soms ronduit vreemd is. Elk jaar doen onderzoekers nieuwe ontdekkingen over de vreemde, coole en soms hilarische gedragingen die dieren kunnen vertonen, en 2022 was zeker geen uitzondering. Hieronder hebben we een aantal van onze favorieten van het afgelopen jaar op een rijtje gezet.

Octopus Fiiiiight!

Octopussen die in dichte omstandigheden leven voor de kust van Australië communiceren met hun soortgenoten door met dingen te gooien. Onderwatercamera's registreerden cephalopoden die schelpen, slib en algen met hun armen verzamelen en naar elkaar gooien door waterstralen uit hun sifon te gebruiken om de restjes voort te stuwen. De onderzoekers zagen zelfs dat de ontvangende octopussen bukten om een treffer te vermijden. De wetenschappers weten nog niet precies wat het gedrag motiveert, maar vermoeden dat het een vorm van communicatie is.

Het vreemde seksleven van spinnen

Het leven kan moeilijk zijn voor sommige mannelijke spinnen die zich willen voortplanten, omdat het kan eindigen in de maag van hun partner in een praktijk die seksueel kannibalisme wordt genoemd. De mannetjes van een soort orb-weefspinnen hebben uitgevonden hoe ze dit akelige einde kunnen vermijden: met de energie die opgeslagen zit in hun voorpoten, kunnen ze zich in een fractie van een seconde wegkatapulteren van een hongerig vrouwtje. 'Stel je een man voor met een lengte van 1,8 meter die zich in één seconde 530 meter ver kan werpen,' vertelde hoofdauteur Shichang Zhang, gedragsecoloog aan de Chinese Hubei Universiteit, aan Scientific American. 'Dat is wat deze mannelijke spinnen doen.' En ze leven om nog een dag te paren.

Yum, Fossielen als Lunch!

Onderzoekers ontdekten tot hun grote verrassing kolonies donzige diepzeesponzen op de bodem van de ijskoude, met ijs bedekte Noordelijke IJszee. Hoe overleefden deze schepsels in een gebied waar zo goed als geen voedsel te vinden is? Het blijkt dat ze bacteriën hebben die hen helpen de fossielen van lang uitgestorven kokerwormen te verteren.

Het griezeligste neuspeuteren dat je ooit zult zien

Kleine kinderen zijn niet de enigen die in hun neus peuteren en eten wat ze opgraven. Een aye-aye, een soort maki, werd op camera gezien terwijl hij naar goud aan het graven was. En hij deed dat met zijn drie centimeter lange middelvinger, die gewoonlijk wordt gebruikt bij de nachtelijke jacht van deze dieren op insecten in boomstammen. Wanneer de vinger in de neus wordt gestoken, kan hij tot aan de keel reiken! Waarom aye-aye's extreem neuspeuteren, weten wetenschappers niet zeker, maar misschien doen ze het omdat het kan.

Een slijmval voor microben opzetten

Oké, technisch gezien zijn dit geen dieren. Maar het zijn levende organismen, en ze brengen veel vreemds met zich mee. Mixoplankton zijn protisten, dat zijn eigenlijk alle eukaryoten - een organisme met één of meer cellen met een kern en organellen - die geen dier, plant of schimmel zijn. Ze krijgen energie door fotosynthese en door het eten van andere microben. Dit jaar ontdekten wetenschappers dat één soort mixoplankton, Prorocentrum cf. balticum, 's nachts een slijmbel rond zijn lichaam bouwt en dan zijn prooi (microben) in deze "mucosfeer" smoort. Die mucosfeer is ook rijk aan koolstof, die wordt opgeslagen op de zeebodem nadat het slijm is afgestoten.

Kaketoes nemen het op tegen mensen in de vuilnisbakkenoorlog

Er woedt momenteel een innovatie wapenwedloop tussen kaketoes en mensen in de buitenwijken van Sydney, Australië. De zeer intelligente vogels hebben manieren bedacht om met hun snavel en poten vuilnisbakken in woningen te openen. Bewoners bedachten manieren om de vogels buiten te houden, zoals het plaatsen van zware stenen op de deksels. De vogels hebben sindsdien geleerd ten minste één van deze strategieën te verslaan, wat suggereert dat ze kunnen leren en zich aanpassen, waardoor mensen gedwongen worden te zoeken naar uitgebreidere methoden om ze te weren.