Belgische wegen eisen 11 miljoen doden

16 februari 2017 door LG

In 2016 vonden 10,9 miljoen padden, vossen en andere dieren de dood op de Belgische wegen.

Wie zelf dieren wil redden, kan binnenkort helpen om padden over te zetten

Met de hulp van vrijwilligers bracht Natuurpunt het aantal verkeersslachtoffers bij zoogdieren, vogels, amfibieën en reptielen in kaart. 93 vrijwilligers telden op 146 vaste routes – de weg naar het werk bijvoorbeeld – van 2013 tot nu elke dag het aantal platgereden dieren. In totaal goed voor 11.800 kilometer weg. ‘Die trajecten leverden per kilometer gemiddeld 0,19 slachtoffers op’, zegt Diemer Vercayie, wetenschappelijk medewerker bij Natuurpunt. ‘Op basis daarvan berekenden we een schatting van het totale aantal slachtoffers op alle wegen in België.’

De 10,9 miljoen slachtoffers van 2016 liggen hoger dan de resultaten van 2014 (8,2 miljoen) en 2015 (8,8 miljoen). ‘Maar het is te vroeg om van een stijgende trend te spreken’, zegt Vercayie.

Padden voeren de lijst met slachtoffers aan, gevolgd door egels en vossen. Vervolledigen de toptien: merels, houtduiven, steenmarters, dassen, eekhoorns, bunzings en konijnen. Vooral de vroege lente en de late zomer zijn zwarte periodes. In februari en maart steken padden massaal de weg over om naar poelen te trekken waar ze zich voortplanten. En op het eind van de zomer zoeken jonge vossen, eekhoorns en wezels een eigen leefgebied.

De komende maanden werkt Natuurpunt aan een kaart met ‘zwarte wegen’. ‘Op basis van onze gegevens kan de overheid maatregelen treffen, bijvoorbeeld op een moment dat die wegen heraangelegd worden. Zo kunnen tunnels onder de weg vele paddenlevens redden.’ Wildrasters kunnen dieren weghouden van de straat en ecoducten kunnen ze er veilig overheen leiden. ‘De eenvoudigste en goedkoopste maatregel is een eekhoornbrug’, zegt Vercayie. ‘Een touwenconstructie tussen bomen vormt een brug over de weg waarlangs eekhoorns kunnen oversteken. Op ons aanraden zijn er intussen al een vijftiental geïnstalleerd, vooral in de Antwerpse Kempen.’

Wie zelf dieren wil redden, kan binnenkort helpen om padden over te zetten. ‘Op heel wat plekken in Vlaanderen plaatsen we schermen langs de weg, om de padden te verhinderen over te steken en naar ingegraven emmers te leiden. Elke ochtend en avond draagt een groep vrijwilligers de emmers vol padden naar de overkant.’ Jaarlijks worden op die manier meer dan 100.000 padden overgezet. Ook verkeerslachtoffers melden, kan nog steeds. Zowel sporadisch als via de monitoring van je eigen traject.

Meer info over paddenoverzetten vind je op www.paddenoverzet.be