Onverwacht veel tijgermuggen ontdekt in België

Tussen mei en eind oktober van dit jaar vonden onderzoekers van Sciensano en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen op twaalf verschillende locaties in België Aziatische tijgermuggen. Dit is veel meer dan verwacht.

Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen (ITG) volgen de aanwezigheid van exotische muggen in België op de voet op. Via het MEMO+ project monitoren ze actief verschillende snelwegparkings, waar de muggen mogelijk via het verkeer ons land binnenkomen. Daarnaast lanceerden ze in mei van dit jaar het participatieplatform MuggenSurveillance waar burgers foto’s van exotische muggen kunnen opladen.

Het resultaat van deze acties is dat er tussen mei en eind oktober van dit jaar Aziatische tijgermuggen werden gevonden op twaalf verschillende locaties in België. Dit is veel meer dan verwacht en niet ongevaarlijk. De tijgermug veroorzaakt overdag veel overlast door zijn agressieve bijtgedrag. Bovendien kan de steekmug na het bijten van een besmet persoon virussen van infecties zoals dengue, chikungunya en zika overbrengen naar andere personen.

Uitstel

Volgens Javiera Rebolledo, epidemioloog en projectverantwoordelijke bij Sciensano, is het vrij onverwacht en verontrustend dat de tijgermug op zoveel verschillende plaatsen in ons land opdook. De afgelopen jaren nam het aantal vondsten van tijgermuggen toe en volgens de verwachtingen zal deze trend zich verderzetten in de komende jaren.

Volgens Rebollo is het belangrijk om een goed zicht te hebben op de introductie en aanwezigheid van deze steekmuggensoort in ons land. Ze benadrukt dat de bijdrage van burgers bij de monitoring van tijgermuggen een belangrijke aanvulling vormt op de actieve monitoring. ‘Tussen mei en oktober 2022 ontvingen we ongeveer driehonderd meldingen van burgers’, vertelt ze. ‘In negen gevallen was de foto die we ontvingen duidelijk van een tijgermug. Deze positieve meldingen leidden in zes gevallen tot veldinspecties, waarbij we op vier locaties tijgermuggen vonden.’

Volgens Isra Deblauwe, entomoloog bij het ITG, observeerden de onderzoekers op verschillende locaties eitjes en larven, wat betekent dat de tijgermug zich hier ook voortplantte. ‘Op twee locaties verspreidde de tijgermug zich ook in de omgeving en veroorzaakte ze overlast in de tuinen van burgers’, vertelt ze. ‘Dit impliceert dat de tijgermug in grote aantallen aanwezig was, wat de kans op overwintering van eitjes en dus op een vestiging van de tijgermug in België vergroot.

Het is volgens de onderzoekers belangrijk dat er meer bewustzijn gecreëerd wordt rond de tijgermug. Verder hopen ze de monitoring van de tijgermug op te schalen en ook de  preventie en bestrijding verder uit te bouwen zodat ze de vestiging van de tijgermug in België zo lang mogelijk kunnen uitstellen.

Tel beestjes en help de wetenschap

Wil je ook meedoen aan projecten zoals MuggenSurveillance? Op de website van Iedereen Wetenschapper vind je leuke citizen science-projecten: onderzoek spinnen in de stad, meet bijenlichamen en bestudeer het gedrag van je hond.

Naar de website