Nu in Eos
Natuur & Milieu

Rem op illegale houtimport

Vorig jaar importeerde Europa 6 miljoen kubieke meter houtskool waarvan het hout mogelijk illegaal werd gekapt. Ook andere ingevoerde houtproducten voldoen niet altijd aan de regels. Houtanalisten willen onwettige praktijken een halt toeroepen.

Dit is een artikel van:
Eos Wetenschap

Volgens Interpol is 30 procent van het hout dat wereldwijd wordt verhandeld illegaal gekapt. Een niet onbelangrijk deel daarvan komt in België terecht. ‘Ons land is een van de vijf grootste houtimporteurs van Europa. In 2018 was het zelfs de grootste invoerder van tropisch hout’, zegt Beatrice Wédeux, verantwoordelijke voor bos bij het WWF. 

België zou volgens Wédeux ook veel meubels importeren uit China en Vietnam. Samen zijn die landen verantwoordelijk voor 75 procent van de wereldwijde illegale houtimport. Dat blijkt uit een onderzoek van de International Union of Forest Research Organizations. 

Door de houtsoort van meubels beter te controleren, kunnen we een rem zetten op illegale houtkap. Die controle gebeurt in eerste instantie in het douanelab. Vanuit de diverse havens en luchthavens krijgen analisten balken, meubels, profiellijsten en andere houtproducten binnen. Met een scherp mes snijden ze een plakje van het stuk hout. Via de weefselstructuur bepalen ze dan tot welke soort het hout behoort.

Het hele artikel lees je nu in Eos.

‘Van de 135 stukken die vorig jaar in ons lab belandden, voldeed een kwart niet aan de regels’, zegt Inge Vinckier, diensthoofd van het douanelab in Vilvoorde. Vooral houtskool vormt een probleem. ‘Het is niet opgenomen in de Europese houtverordening’, vult Wédeux aan. Die verordening stelt dat bedrijven moeten weten en aangeven waar het hout vandaan komt in de producten die ze op de markt brengen, en welke soorten gebruikt werden. 

‘Uit een van onze onderzoeken bleek dat in geanalyseerde houtskool veel tropisch hout zat. Als dat hout ook nog eens uit Nigeria komt, waar de ontbossing dramatisch is, moeten de alarmbellen afgaan.’ In Duitsland bestaat een centrum dat houtspecialisten onder één dak brengt. Wédeux en haar collega’s willen dat een soortgelijk instituut in België wordt opgezet.

Het hele artikel lees je nu in Eos, te bestellen in onze online tijdschriftenwinkel.