Virus leert ons bouwen

26 juli 2017 door TG

Een virus uit de warmtebronnen van het Amerikaans nationaal park Yellowstone heeft een ongeziene vorm om zich te beschermen tegen de extreme omstandigheden. En wij kunnen afkijken.

De onderzoekers zien niet alleen toepassingen in de geneeskunde, maar ook in de materiaaltechnologie

Het onderzochte virus - Acidianus hospitalis Filamentous Virus 1 – gedijt in Yellowstone in borrelend zuur van 80 graden Celcius. Een vetlaag, de envelop, beschermt het virus tegen deze extreme omstandigheden. Alle virusen bestaan uit genetisch materiaal en een beschermde eiwitlaag. Een envelop komt niet bij alle virussen voor, dit zijn de ‘naakte’ virussen.

Peter Kasson en zijn team van de universiteit van Virginia ontdekten nu dat de envelop van dit virus de vorm heeft van een hoefijzer, een vorm die nog nooit eerder is waargenomen. De U-vorm beschermt het virus tegen de extreme omstandigheden van de warmtebronnen van Yellowstone.

Niet alleen het virus heeft voordelen aan zijn vorm, het geeft ook ons ideeën voor allerlei ontwikkelingen. Door kankermedicijnen te verpakken in een gelijkaardige vetlaag, zullen ze makkelijker de tumor bereiken. Ons lichaam heeft het dan moeilijker om de robuuste geneesmiddelen af te breken.

De onderzoekers zien niet alleen toepassingen in de geneeskunde, maar ook in de materiaaltechnologie. Katoenvezels kunnen versterkt worden voor stevigere jeansbroeken en de bakstenen van de toekomst zullen de trillingen van aardbevingen beter opvangen. En wie weet welke geheimen de virussen van Yellowstone nog prijsgeven.