Afgeschreven Van Gogh blijkt echt

20 maart 2012 door Eos-redactie

Wetenschappers en kunstkenners hebben in één klap twee nieuwe schilderijen van Vincent van Gogh ontdekt.

Wetenschappers en kunstkenners hebben in één klap twee nieuwe schilderijen van Vincent van Gogh ontdekt. Het schilderij 'Bloemstilleven met akkerbloemen en rozen' was afgeschreven, maar bleek toch een echte Van Gogh. Onder het stilleven zit trouwens nog een ander schilderij van de Nederlandse grootmeester.

Door het grote formaat en de vrij academische aanpak van het schilderij was er jarenlang grote twijfel over de schilder van het bloemstilleven. Sinds 2003 stond het geboekt als ‘kunstenaar anoniem’. Met nieuwe röntgenopnamen hebben wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en TU Delft gezien dat er nog een tweede schilderij onder de eerste afbeelding zat. Daarop zijn twee worstelaars te zien en die beschreef Van Gogh in een brief aan zijn broer. De brief is in het bezit van het Van Gogh Museum.

De worstelaars werden met zekerheid geschilderd door Van Gogh, toen hij aan de kunstacademie van Antwerpen studeerde. Daar schreef hij zich in januari 1886 in. De grote doeken waren een standaardmaat voor figuurstudies op de academie. Het schilderij ging later mee naar Parijs, waar Van Gogh bij zijn broer Theo ging wonen. Daar overschilderde hij het werk met een bloemstilleven, zonder de voorstelling van de worstelaars eerst af te schrapen.

'De brede verfstroken bij de twee worstelaars zijn erg typerend voor het werk van Van Gogh. Hij schilderde 'De aardappeleters' op eenzelfde manier', vertelt Koen Janssens, hoogleraar chemie aan de Universiteit Antwerpen. 'Een heel bijzondere ontdekking', noem prof. Joris Dik van de TU Delft het. 'Toen dit aan het licht kwam, had ik echt het gevoel dat ik over de schouder van Van Gogh meekeek.'