"Beloningsgen" doet rokers meer roken, en niet-rokers meer eten

15 december 2014 door Eos-redactie

Een variant in het nicotine-receptorgen zorgt bij mensen die nooit gerookt hebben voor een hoger lichaamsgewicht zorgt.

Uit eerder onderzoek van het Nederlands Tweelingen Register was al gebleken dat het aantal sigaretten dat rokers opsteken voor een stuk genetisch bepaald is. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat de variant in het nicotine-receptorgen die daarvoor  verantwoordelijk is, bij mensen die nooit gerookt hebben voor een hoger lichaamsgewicht zorgt.

Volgens de onderzoekers speelt de bewuste genvariant wellicht een rol bij het gevoel van beloning. Waar rokers met de genvariant voldoening halen uit een sigaret, krijgen niet-rokers datzelfde gevoel uit het eten van een lekker hapje. Dus net zoals rokers door het gen gevoeliger zijn voor de effecten van nicotine waardoor ze moeilijker sigaretten kunnen laten liggen, zijn niet-rokers door het gen gevoeliger voor de effecten van voedsel waardoor ze meer moeite hebben om eten te laten staan.

Opvallend was nog dat de genvariant zorgt voor een lager BMI bij rokers. ‘Rokers die deze genvariant hebben, roken gemiddeld meer sigaretten dan rokers die de genvariant niet hebben’, vertelt onderzoekster Jacqueline Vink. ‘Mogelijk halen deze rokers hun gevoel voor beloning uit de sigaretten en hebben ze daardoor minder behoefte om te snoepen.’ (ev)