Daarom smaken supermarkttomaten naar karton

28 juni 2012 door Eos-redactie

Tomatenkwekers gaan uit gebruiksgemak resoluut voor tomaten met een egale rode kleur. Helaas komt dat de smaak niet ten goede.

Tomatenkwekers gaan uit gebruiksgemak resoluut voor tomaten met een egale rode kleur. Helaas heeft dat invloed op de suikerproductie, en dat komt de smaak niet ten goede.

Al sinds midden vorige eeuw selecteren kwekers tomaten die er in het begin geheel lichtgroen uitzien, en dus niet bovenaan donkerder gekleurd zijn. Dat gebrek aan kleurverschil maakt dat tomaten egaal rood rijpen en zo ziet de boer in één oogopslag wanneer de vruchten plukklaar zijn. Pluspunt is dat ook supermarktklanten graag door een stapel egaal rode tomaten gaan.

Maar dat gebruiksgemak heeft een keerzijde, ontdekten Amerikaanse wetenschappers onder leiding van Ann Powell aan de University of California. Het gen dat verantwoordelijk is voor uniform rijpen vermindert ook de aanwezigheid van het eiwit SIGLK2. Dat eiwit zorgt voor voldoende bladgroenkorrels in de vrucht, die door fotosynthese leiden tot onder meer de productie van lycopeen, een rode kleurstof, en suikers, die de tomaat mee smaak geven.

Enkel tomaten kweken die gelijk rijpen heeft dus als ongewenst effect dat er zich inferieure bladgroenkorrels ontwikkelen, die op hun beurt minder ingrediënten produceren die de tomaten een lekkere smaak geven. De oplossing ligt er dus in het niveau aan SIGLK2 hoog te houden. Of om tomaten met een verschillend kleurtje te eten. Het draait tenslotte niet alleen om het uiterlijk. (tn)