DNA-geknutsel voor genetisch gewijzigde aap

05 februari 2014 door Eos-redactie

Chinese wetenschappers hebben voor het eerst apen genetisch gemodificeerd aan de hand van een veelbelovende methode, die toelaat om kleine stukjes DNA te knippen en te plakken.

De onderzoekers gebruikten de genoombewerkingstechniek CRISPR/Cas9. Met die methode brachten ze stukjes ‘fout’ DNA bij apenembryo’s in, waardoor die geboren werden met een genetische aanleg om menselijke aandoeningen zoals alzheimer of parkinson te ontwikkelen. Hetzelfde moet mogelijk zijn met menselijke organen die in het lab worden gekweekt en dienen om geneesmiddelen te testen.

De CRISPR/Cas9-techniek is veelbelovend, omdat wetenschappers specifieke stukjes ‘slecht’ DNA uit het genoom van een levende cel kunnen wegknippen of vervangen door ‘goed’ DNA. Met het knip- en plakwerk kunnen wetenschappers foutjes tot op één letter in de DNA-code (de nucleobasen C, G, A, T en U) corrigeren. Dat maakt het mogelijk om genetische oorzaken van aandoeningen zeer gedetailleerd aan te tonen. Ook de zoektocht naar een gerichte behandeling wordt volgens de onderzoekers eenvoudiger.

De techniek kan bijvoorbeeld gebruikt worden om genetische foutjes weg te knippen, en zo mensen resistent te maken voor bepaalde aandoeningen. De onderzoekers denken onder meer aan CCR5. Als dat gen uit immuuncellen verdwijnt, kan het hiv-virus niet in de cellen binnendringen. Dat zou patiënten wellicht genezen. In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om met dezelfde procedure gezonde mensen resistent te maken tegen infecties. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Cell. (kv)