DOC: Food Evolution, ggo-orlog

De documentaire van Scott Hamilton Kennedy baant zich een weg door het netelige pad van het ggo-debat.

Food Evolution neemt ons mee naar Hawaii, waar genetisch gemodificeerde papaya de gemoederen verhit. De papaya is resistent gemaakt tegen het ringvlekvirus. Een zegen voor de telers, maar een gevaar voor de gezondheid. Dat beweren toch activisten en enkele lokale politici, die Hawaii ggo-vrij willen verklaren. De makers grijpen de zaak aan om zich te verdiepen in het debat over de gezondheids- en milieueffecten van ggo’s, en wat die voor onze voedselvoorziening kunnen betekenen.

Een enkele keer appeleren ze daarbij onnodig aan de emoties, wanneer beelden van anti-ggo protest worden gemixt met die van een Afrikaanse boer, die een traantje wegpinkt. De documentaire is terecht kritisch voor de tegenstanders, al doet het dat nogal eenzijdig. Dat ggo-criticus Charles Benbrook (Washington State University) jarenlang onderzoek deed op kosten van de biosector en meermaals als expert werd ingehuurd, is interessant om weten. Van Monsanto-topman Robert Fraley blijft vooral het beeld hangen van een sympathieke peer die de wetenschap aan zijn zijde heeft. In werkelijkheid heeft de industrie nochtans al meermaals bewezen niet hoog op te lopen met wetenschappelijke integriteit.

Food Evolution is niet alleen een documentaire over ggo’s, maar ook over hoe we onze meningen vormen. ‘Wanneer ben jij voor het laatst van mening veranderd?’, vraagt Washington Post-journaliste Tamar Haspel aan wetenschappers. Ze probeert hen duidelijk te maken dat ze er waarschijnlijk niet in zullen slagen ggo-tegenstanders van kamp te doen veranderen.

Wetenschappers die de straat op trekken om met demonstranten te discussiëren, krijgen al gauw de vraag hoeveel de multinationals hen betalen. En de boodschap dat we bio moeten eten, ‘zoals God het heeft bedoeld’. Hopeloos. En toch. Op een debat in New York tussen voor- en tegenstanders slagen die eersten erin het publiek te overtuigen. ‘Bij mijn weten de eerste keer dat de wetenschap een debat wint’, merkt de Britse journalist Mark Lynas cynisch op. Of dat ook in de echte wereld zo zal zijn, valt nog te bezien.

InScience, het internationale festival van de wetenschapsfilm in Nijmegen, is aan zijn derde editie toe. Deze documentaire trok onze aandacht.