Frederik Soetaert wint Eos-prijs 2012 voor beste scriptie

18 december 2012 door Eos-redactie

Soetaert ontwikkelde een computerprogramma om warmtetherapie bij leverkanker te personaliseren. Dit kan leiden tot een betere prognose voor patiënten.

Ingenieur Frederik Soetaert van Universiteit Gent wint de Eos-prijs 2012 voor beste scriptie in de bètawetenschappen. Hij schreef een computerprogramma dat warmtetherapie als behandeling tegen leverkanker kan personaliseren. Dit kan op termijn de prognose van patiënten verbeteren.

Leverkanker, de vijfde meest voorkomende kanker, treft jaarlijks 740.000 mensen wereldwijd. De klassieke behandeling bestaat uit een chirurgische ingreep in combinatie met chemotherapie. Maar sommige patiënten verdragen de nevenwerkingen van chemo niet, of hun gezondheidstoestand laat een chirurgische ingreep niet toe. De overlevingskansen zijn daardoor laag: patiënten hebben slechts 12 procent kans om na vijf jaar nog in leven te zijn.

RFA-therapie, Radio Frequency Ablation, is een relatief nieuwe behandeling, waarbij de arts een naaldelektrode inbrengt in de tumor. De warmte die daarbij rond de naaldtip ontstaat, verschroeit de tumorcellen. Deze therapie heeft het voordeel dat maar een kleine snee nodig is om de elektrode in te brengen en dat gezond weefsel wordt gespaard, wat bij chemotherapie niet het geval is.


Voorspellen per patiënt

Frederik Soetaert ontwikkelde voor zijn masterproef een simulatieprogramma om de effecten van thermotherapie te kunnen voorspellen. Het programma kan MRI-scans van de lever inlezen en voorspellen wat de uitkomst van RFA zal zijn. Het berekent ook of beter met twee naalden (voor sterkere verhitting) wordt gewerkt, of met langere pauzes tussen twee verhittingspieken (waarbij de warmte zich beter over de lever verspreidt). Voor elke patiënt afzonderlijk kan het programma een verbeterde behandeling voorstellen, bleek uit de masterproef.

Het onderzoek van Soetaert is volgens de Eos-redactie maatschappelijk erg relevant, de moeilijkheidsgraad is hoog en Soetaert schreef een vlot journalistiek artikel. De bezoekers van de Eos-website bepaalden de winnaar voor een vierde mee. Van de vijf genomineerden kreeg Soetaert de meeste stemmen achter zijn naam: 1.757 van de ruim 5.800. De winnaar krijgt een iPad3 maar ziet zijn werk ook verschijnen in EOS-magazine.


Genomineerden

Inmiddels is de Eos-prijs, als onderdeel van de prestigieuze Vlaamse Scriptieprijs, aan haar vierde editie toe. We kregen 69 inzendingen uit de harde wetenschappen binnen, een record. De andere 4 genomineerden voor de Eos-prijs waren Vincent Van Eylen van KU Leuven (‘Over trillende sterren en hun planeten’), Katrien Scheerlinck van Universiteit Gent (‘Zwangere vrouwen met eetstoornis: de vergeten patiëntengroep?’), Jeroen De Smet en Emmanuel Annaert van UGent (‘Harder, better, faster, stronger? Sneller pompen leidt niet tot grotere overlevingskans bij reanimatie’) en Stijn Olyslaegers, eveneens van UGent (‘Planten laten groeien op elektrische stroom’).

De prestigieuze Vlaamse Scriptieprijs en de bijbehorende geldsom van 2.500 euro gaat dit jaar naar Lynn Verrydt, die in haar scriptie de mogelijkheid tot internationale strafrechtelijke aansprakelijkheid van bedrijven bestudeerde. Verrydt ontving de prijs uit handen van vice-eerste minister Johan Vande Lanotte. Jonas Joos sleepte de Agoriaprijs (technologie) in de wacht. Gwen Muylaert schreef de Klasseprijs (onderwijs) op haar naam. (rvb)