Genen Inuit aangepast aan extreme kou

17 september 2015 door Eos-redactie

De Inuit bevolking van Groenland heeft een specifieke combinatie van genen verkregen waardoor ze bestand zijn tegen een vetrijk dieet, nodig vanwege het extreem koude klimaat.

De Inuit bevolking van Groenland heeft een specifieke combinatie van genen verkregen waardoor ze bestand zijn tegen een vetrijk dieet, nodig vanwege het extreem koude klimaat. Dat blijkt uit DNA analyse van een kleine 200 Eskimo’s. De studie door medewerkers van de Universiteit van Kopenhagen is beschreven in Science.

De geanalyseerde Inuits hadden nauwelijks een Europese achtergrond (minder dan 5%). Zij werden vergeleken met individuen uit Europa en China. De lichamelijke aanpassing aan het eten van bovenmatig veel vetten en eiwitten is vastgelegd in genen die de omzetting regelen van vetten, de productie van cholesterol en het lichaamsgewicht.

Het team identificeerde een aantal belangrijke genen die omega-3 en omega-6 vetzuren (in vette vis) omzetten in andere gezonde en onschadelijke onverzadigde vetzuren. Nadere analyse leert dat selectie van deze genen al dateert uit een tijd voordat de indianen de Beringstraat overstaken. De Beringstraat verbindt Azië met Noord Amerika.

Andere opvallende genen die zijn gevonden bij de Inuit beschermen het lichaam tegen oxidatieve stress door hoge vetconsumptie, tegen een hartspierziekte waarbij het hart niet goed samentrekt en ontspant en tegen het ontstaan van obesitas door vetopslag.

Al met al zijn de Eskimo’s uitgerust met een uniek genenpakket dat ze helpt te overleven in een omgeving dat een vetrijk dieet vergt. (PdJ)