Grafeen zet licht om in elke kleur

Het ‘wondermateriaal’ is niet alleen enorm sterk en flexibel, het heeft ook vat op de golflengte van elektromagnetische straling.

Grafeen bestaat enkel uit koolstofatomen, geschikt volgens een regelmatig zeshoekig patroon in een tweedimensionaal vlak. Het wordt daarom ook weleens microscopisch kippengaas genoemd, ware het niet dat het supersterk is en interessante elektronische eigenschappen bezit.

Maar grafeen kan nog veel meer, blijkt nu uit onderzoek van Belgische fysici. Zo kan het materiaal worden gebruikt om de kleur van lichtstralen te veranderen – via zogenaamde golflengteconversie. De vondst opent perspectieven op de ontwikkeling van tal van nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld compacte lichtbronnen die een brede waaier aan kleuren uitstralen. Of lichtpunten waarmee diabetespatiënten hun suikerspiegel pijnloos kunnen meten, gewoon door een lichtstraal op hun bloedvaten te schijnen.

Vooral handig is de (verrassende) eigenschap dat de kleurenconversie door het grafeen beter werkt bij een lage lichtintensiteit en niet een hoge, zoals meestal wordt aangenomen bij andere materialen. Ook belangrijk is het licht in alle kleuren van de regenboog kan omzetten.