Lokale erkenning voor Belgisch wiskundige Ingrid Daubechies

23 mei 2012 door Eos-redactie

Blauwe toren in Houthalen-Helchteren krijgt naam van vermaard Belgisch wiskundige Ingrid Daubechies.

De opvallende blauwe toren van het nieuwe administratieve centrum van Houthalen-Helchteren krijgt de naam van de vermaarde wiskundige Ingrid Daubechies, die afkomstig is uit de Limburgse gemeente. Het landmark annex uitkijkpost zal ‘Het Oog van Daubechies’ heten.

In de zomer van 2011 was Ingrid Daubechies te gast in ‘Touché’, het interviewprogramma van Jan Hautekiet op Radio 1. Houthalens burgemeester Alain Yzerman verklaarde via een telefonische tussenkomst in het programma dat hij een straat of plein naar haar wilde vernoemen, tot grote verrassing van Daubechies zelf. Later kreeg de burgemeester te horen dat het niet gebruikelijk is een straat of een plein naar nog levende personen te noemen. Uiteindelijk koos Yzermans ervoor om de blauwe toren van het nieuwe administratieve centrum (NAC2012) aan haar op te dragen. Vanuit de oogvormige vensters heeft de bezoeker een panoramische blik op de omgeving en er komt ook uitleg over het verband met de Ingrid Daubechies. De wiskundige werd vandaag, tijdens een bezoek aan Houthalen-Helchteren, op de hoogte gebracht van de erkenning.
 


Ingrid Daubechies promoveerde aan de Vrije Universiteit Brussel en maakte daarna naam met de naar haar genoemde ‘wavelets’, die een toepassing vonden in het JPEG-2000-formaat, dat nu de standaard is voor de digitale film in Europa en de VS. Ook het FBI doet er een beroep op voor het beheer van haar immense bestand met vingerafdrukken. Daubechies volgde haar echtgenoot, wiskundige Robert Calderbank, naar de VS, waar ze - na een tussenstop als eerste vrouwelijke ‘tenure’ wiskundige ooit in Princeton - nu werkt aan de Duke University in Durham, North Carolina.

Beelden en hun wiskundige verwerking blijven haar voorkeursonderwerp, maar recent richtte ze haar aandacht op digitalisaties van schilderkunst, van Vincent Van Gogh over Goossen van der Weyden tot de gebroeders Van Eyck. Daarover publiceert het wetenschapsblad Eos in zijn pas verschenen juninummer.