Magmakolos voedt Yellowstone-vulkaan

23 april 2015 door Eos-redactie

De beruchte supervulkaan onder het Amerikaanse Yellowstone-park wordt ‘gevoed’ door een enorm magmareservoir, dertig kilometer onder de grond.

De beruchte supervulkaan onder het Amerikaanse Yellowstone-park wordt ‘gevoed’ door een enorm magmareservoir, dertig kilometer onder de grond.

Onderzoekers van de Universiteit van Utah (VS) hebben het vulkanische systeem onder Yellowstone National Park ontrafeld. In de aardkorst onder het gebied ontdekten ze een reusachtig groot magmareservoir, circa dertig kilometer onder de grond. Dat meldt het team in Science.

Eerder was er al een kleine magmakamer gevonden op een diepte van zo’n vijftien kilometer. Maar die kon nooit alleen verantwoordelijk zijn voor de grote hoeveelheid gesmolten steen onder het aardoppervlak en de koolstofdioxide die in het gebied vrijkomt.

De onderzoekers wisten dus dat er ergens diep onder het park meer te ontdekken viel. En dat konden ze nu bewijzen aan de hand van geavanceerde seismische metingen. Het nieuw ontdekte reservoir vormt wellicht de missing link tussen de kleinere magmakamer en de aardmantel, van waaruit heet gesteente opborrelt.

Nieuwe ijstijd

De supervulkaan onder Yellowstone, op de grens van de staten Idaho, Montana en Wyoming, barstte 640.000 jaar geleden voor het laatst uit. Zo’n 70.000 jaar terug was er voor het laatst vulkanische activiteit. Een volgende uitbarsting zou volgens sommige experts een nieuwe ijstijd kunnen inluiden. De onderzoekers schatten dat er elk jaar ongeveer 1 kans op 700.000 is op een uitbarsting – voorlopig weinig reden tot paniek, dus. (adw)