Tomaatgenoom laat zich lezen

31 mei 2012 door Eos-redactie

Onderzoekers hebben het genoom van de tomaat en zijn wilde voorouder in kaart gebracht.

Onderzoekers hebben het genoom van de tomaat en zijn wilde voorouder in kaart gebracht.

De informatie in de meer dan 35.000 genen moet de relatie tussen de genen en de eigenschappen van de tomaat beter helpen begrijpen. Op die manier kunnen nieuwe variëteiten, die bijvoorbeeld minder gevoelig zijn voor ziektes en droogte, ontwikkeld worden. Bij de studie waren ook onderzoekers van Wageningen UR, VIB en de Universiteit Gent betrokken.

Het deze week in Nature gepubliceerde genoom laat ook zien hoe de tomaat vanuit verre voorouders geëvolueerd is en hoe de soort zich in de loop der tijd heeft aangepast aan wisselende omstandigheden. Zo nam het genoom 60 miljoen jaar geleden, ongeveer gelijktijdig met het uitsterven van de dinosaurus, snel in grootte toe. Een aantal van de extra genen die toen zijn ontstaan zijn nog steeds terug te vinden in de hedendaagse tomaat.

De tomaat behoort tot Nachtschaden, wereldwijd de grootste groentefamilie. De onderzoekers verwachten daarom dat het tomaatgenoom ook informatie over andere leden zoals aardappel, paprika, Spaanse peper en aubergine zal opleveren. (kv)